Slösa inte på el – 7 enkla och smarta tips på att sänka elräkningen
Slösa inte på el – 7 enkla och smarta tips på att sänka elräkningen

7 smarta och enkla tips för dig som vill sänka din elräkning

7 smarta och enkla tips för dig som vill sänka din elräkning

Det är kalabalik på elmarknaden. Rekordet för högsta elpriset slås gång på gång. Det kan vi ju tyvärr inte göra så mycket åt, varken du som elkonsument eller vi som elhandelsbolag. Men vi kan korrigera hur mycket el vi använder, vilket får direkt effekt på elräkningen. För oavsett vad som händer med elpriset så är den billigaste elen den som inte går åt.

På Göta Energi älskar vi billig el. Och om du är kund hos oss gör du förmodligen också det. Så du vet att det lätt att hålla sig för skratt i tider som dessa. Men det finns några tips för att minska smällen en aning! Att se över och minska din elanvändning, till exempel. 

Följ våra 7 smarta elspartips och spara en slant som du hellre lägger på något kul. 

Tips 1 – Sänk värmen

Skruva ner temperaturen hemma, speciellt i rum du använder mer sällan. Om du sänker värmen med en grad kan du sänka din elanvändning med hela fem procent. Enkelt och smart! 

Tips 2 – Duscha smart

Att värma vatten drar mycket el! Så ett hett tips är att investera i ett duschmunstycke som drar mindre vatten. Duscha inte längre än du behöver och stäng av vattnet när du schamponerar och balsamerar håret.  

Tips 3 – Täta fönster och dörrar

Dörrar och fönster sluter inte alltid helt tätt. Det kan därför vara klokt att leta efter de ställen där värmen smiter ut. Känn med handen – där kyla kommer in går värmen ut. En tätningstejp eller -list kan vara en smart investering. 

Tips 4 – Fyll upp maskinen

Kör full maskin när du tvättar och välj program med 40 grader istället för 60 grader. Det sparar du mycket på, och det är sällan kläderna är så smutsiga så de behöver så höga temperaturer.

Tips 5 – Hängtorka tvätten

Centrifugera tvätten på högsta effekt så torkar kläderna snabbare. Hängtorka sedan plaggen istället för att torktumla – det är gratis.

Tips 6 – Dra ut kontakten

En TV drar nästan lika mycket i avstängt läge som när den är på. Dra ut stickkontakten till alla apparater som står i standby-läge (TV, dator, stereo med mera), eller koppla dem till en grendosa med strömbrytare. Och glöm inte att dra ut mobilladdaren när telefonen laddat klart. 

Tips 7 – Se över ditt elavtal

Många svenskar har aldrig bytt elavtal, de bara har det som de blev tilldelade när de flyttade in; ett så kallat anvisat avtal. Anvisade avtal är ofta dyrare än när man gör ett aktivt val av elbolag. Göta Energi har prisgaranti på sitt rörliga elavtal (“Spot On”) och dessutom ett av marknadens lägsta påslag. Rörligt elavtal är det billigaste alternativet över tid, så vår rekommendation är att inte byta till fast elavtal även om elpriset går upp under perioder. Ett tips är att lägga till El-konto till ditt avtal (kostnad tillkommer), så kan du sprida ut höga elräkningar över en längre period. Perfekt för dig som gillar att ha kontroll!

Fler artiklar

Postadress

Göta Energi

Box 3218

400 10 Göteborg

Organisationsnummer

556193-5585

Vår integritetspolicy

Följ oss i sociala medier

facebookLinkedin logoyoutube_logo
TryggehandelSchysst elhandel badgeuc_logoWater Aid