Vad innebär ett elavtal med timpris? Hur funkar det, och går det att ångra sig? Vi reder ut!
Vad innebär ett elavtal med timpris? Hur funkar det, och går det att ångra sig? Vi reder ut!

Allt du behöver veta om Timpris

Allt du behöver veta om Timpris

Att välja Göta Energi är enkelt och bra. Men vilket avtal? Det beror på dina preferenser och förutsättningar; hur du bor, mängden el du använder och om du kan (och vill) planera när den används. Det spelar också roll om du vill veta vad varje kilowattimme kostar länge eller om du vill följa elbörsen. Vi tittar närmare på avtalet Timpris, och förklarar det så enkelt vi kan.

Vad är Timpris?

Ett “rörligt elavtal” innebär att ditt elpris baseras på hur elbörsen rör sig upp och ner, och det varierar timme för timme. Timpris ger dig alltså ett rörligt elpris där du betalar för elen vad den kostar precis då, när du använder den.

Med ett elavtal med rörligt månadspris (t.ex. vårt avtal Spot On) betalar du samma pris för alla kilowattimmar hela månaden – oavsett vilken dag, eller när på dygnet du använder elen. Med månadspris baseras ditt elpris på elbörsens genomsnitt föregående månad.

Med ett avtal med fast elpris (till exempel Göta Energis Fast-el) betalar du samma pris för alla dina kilowattimmar, men för en längre period än en månad. Ofta mellan 6 och 36 månader.

Detta händer när du tecknar Timpris

Utöver att du betalar för elen vad den kostar den timme du använder den med Timpris, så är det en teknisk skillnad mellan Timpris och Spot On (vårt avtal med rörligt månadspris). Nämligen din elmätare, som blir avläst av ditt nätbolag. 

TIPS! På Lantmäteriets och Svenska Kraftnäts sida Nätområden.se hittar du vilket bolag som äger och sköter elnätet där du bor (dvs. ditt nätbolag).

När du tecknar Timpris hos Göta Energi lägger vi en beställning hos ditt nätbolag, som då ställer om din elmätare från att bli avläst en gång per månad till varje timme. Nätbolaget har upp till tre månader på sig att utföra omställningen, men det brukar gå fortare. Medan du väntar på att timavläsning aktiveras baseras ditt elpris på genomsnittligt inköpspris från elbörsen föregående månad.

Obs! Det är inte säkert att du kan byta tillbaka till månadsavläsning, om du en gång bytt till timavläsning. Mer om detta längre ner!

Går det att byta tillbaka till månadspris, om man en gång valt Timpris?

Det korta och tråkiga svaret är att det beror på ditt nätbolag. Elnätsbolaget är, som nämnt ovan, skyldiga att ställa om din mätare till timavläsning om du ber om det, men de är inte att byta tillbaka om du ångrar dig. Är du osäker på om du vill att ditt hus ska ha timavläsning för alltid? Kolla med ditt nätbolag innan du skiftar till Timpris.

Om det är möjligt att byta tillbaka till ett avtal med månadspris efter att en gång bytt till timpris-avtal skiljer sig mellan elbolag. Hos flera stora aktörer är det inte möjligt att ha timavläst elmätare, och ett avtal med månadspris. Hos Göta Energi är det i dagsläget möjligt att ha månadsprisavtal (Spot On) med timavläst mätare, men vi vågar inte lova att det alltid kommer att vara så.

Fler artiklar

Postadress

Göta Energi

Box 3218

400 10 Göteborg

Organisationsnummer

556193-5585

Vår integritetspolicy

Följ oss i sociala medier

facebookLinkedin logoyoutube_logo
TryggehandelSchysst elhandel badgeuc_logoWater Aid