Är det en bra idé att binda sitt elpris just nu? Göta Energis kundtjänst svarar!
Är det en bra idé att binda sitt elpris just nu? Göta Energis kundtjänst svarar!

Är det bra att binda sitt elpris nu? – Kundtjänst svarar

Är det bra att binda sitt elpris nu? – Kundtjänst svarar

Stora rörelser på elprismarknaden börjar vi bli vana vid, men det skapar ändå oro. Det märks inte minst i vår kundtjänst. Många hör av sig och ber om råd – Är det läge att binda elpriset nu? Varför skiftar priset så mycket från en timme till en annan? Läs vidare så ska vi se om vi kan stilla din oro och förhoppningsvis svara på dina frågor.

Är det en bra idé att binda sitt elpris nu? 

Vilket avtal du ska välja är ditt beslut, och ska grundas i vad du personligen föredrar. Om du är mån om ett så lågt elpris som möjligt över tid rekommenderar vi inte att binda elpriset just nu. Vi ser höga elpriser över hela Europa och det påverkar priset du får, och du har kvar det under en längre period, även om eller när elpriset sjunker igen. Att binda sitt elpris innebär också en bindningstid på ditt avtal, till skillnad från ett avtal med rörligt elpris.

Visst kan elpriset dra iväg uppåt ytterligare, vilket lär påverka din privatekonomi och då kan motivera ett bundet elpris. Men tittar vi på historisk data så är det tydligt – ett rörligt elpris är det billigaste alternativet över tid.

Med det sagt: Om du föredrar att vara helt säker på vad elen kostar ett tag framöver, oavsett hur marknaden svänger, så är bundet rätt val för dig. Statistskt betalar du då ett aningen högre pris per kilowattimme, men du vet å andra sidan alltid exakt hur mycket. Vårt fastprisavtal heter Fast-el

Svårt att välja? Kolla in Vintertrygg eller Priskollen

Vintertrygg är ett avtal med mixat elpris. Då får du ett rörligt elpris på sommaren och bundet på vintern. Läs mer om Vintertrygg här.

Priskollen gör det möjligt att binda sitt elpris under kortare perioder, även om du har ett rörligt elpris. Välj till Priskollen i kassan när du tecknar ditt avtal. Redan kund? Teckna Priskollen via Mina sidor!

Varför skiftar elpriset så mycket just nu?

Det är många saker som påverkar elpriset. Tillgång och efterfrågan är de mest grundläggande. Alla etablerade elhandelsföretag i Sverige köper elen de säljer från nordiska elbörsen, NordPool. NordPool i sin tur köper elen från olika elproducenter. Läs mer om spotpris och vad det är här!

Vatten- och vindkraftverk är beroende av regn och blåst, vilket det varit snålt med för perioden. Det gör att tillgången minskar och det pressar upp priserna. 

Sanktionerna mot Ryssland påverkar också en del. Även om NordPool inte köper el direkt från Ryssland så har möjligheten försvunnit för andra europeiska länder att köpa exempelvis gas, som de använder för att producera el. Det gör att tillgången på energi minskar internationellt, samtidigt som fler vill köpa det som finns. Så även om efterfrågan på el minskar i och med sommarens varmare väder så är tillgången stundvis väldigt liten, vilket trissar upp priserna – speciellt visa tider på dygnet.

Vissa timmar på dygnet är elen dyrare – hur påverkar det mig?

Som kund till Göta Energi med ett rörligt elprisavtal betalar du ett snittpris för föregående månad för varje kilowattimme. Det spelar alltså ingen roll för ditt pris om du använder elen på de dyraste timmarna eller de billigaste. Om snittpriset för en kilowattimme är 100 öre under en månad så betalar du det för alla dina kilowattimmar. Detta är ett rörligt elavtal med månadspris. Göta Energis rörliga elavtal med månadspris heter Spot On!

Vad är timprisavtal?

Med ett timprisavtal är det lite annorlunda. Då kan du råka använda el när den är som dyrast på dygnet. Om en kilowattimme kostar 500 öre under en timme när du använder den så kostar det dig helt enkelt 500 öre, även om den kostar 95 öre timmen efter. Med ett timpris-avtal behöver du alltså ha koll på vad elen kostar hela tiden – timme för timme – för att ducka de dyraste tiderna. Lyckas du med det och kan styra din användning till dygnets billigaste timmar så kan du spara en del pengar. I dagsläget erbjuder Göta Energi inte timprisavtal.

LÄS MER: Är elavtal med timpris något för alla?

Fler artiklar

Postadress

Göta Energi

Box 3218

400 10 Göteborg

Organisationsnummer

556193-5585

Vår integritetspolicy

Följ oss i sociala medier

facebookLinkedin logoyoutube_logo
TryggehandelSchysst elhandel badgeuc_logoWater Aid