Timpris på el kan hjälpa dig spara pengar, men det är verkligen ingen garanti. Hur mycket kan du styra din elanvändning?
Timpris på el kan hjälpa dig spara pengar, men det är verkligen ingen garanti. Hur mycket kan du styra din elanvändning?

Är elavtal med timpris verkligen något för alla?

Är elavtal med timpris verkligen något för alla?

Nu hör många av sig till oss och frågar om timpris på sin el. Det finns en uppfattning om att det kan hjälpa dig att sänka din elräkning och spara stora pengar. Nu har vi på Göta Energi lanserat vårt timpris-avtal och vill därför reda ut eventuella frågetecken – Vad är timpris egentligen, och vad krävs av dig för att det inte istället ska bli dyrare. För den risken finns.

Vad är timpris – och vad är skillnaden från ett “vanligt” rörligt elpris?

Vi börjar med ett förtydligande – och det mest grundläggande: Ett elavtal med timpris är också ett rörligt elavtal. Skillnaden på timpris och månadspris är hur ofta din elmätare blir avläst.

Med månadspris summeras din elanvändning varje månadsskifte och priset du betalar per kilowattimme sätts efter elmarknadens snittpris under månaden som gick. Du betalar alltså samma pris för alla kilowattimmar du använder – hela månaden. Oavsett vilken dag eller när på dygnet du använder dem.

Med timpris sker avläsningen varje timme. Du får fortfarande en månadsfaktura, men räkningens storlek beror på hur mycket el du använt vilken dag, vid vilken tid, och vad elen kostade just de klockslagen.

Med månadspris har du 12 priser på ett år (ett per månad). Med timpris har du 8760 (ett per timme).

Sparar jag automatisk pengar med timpris på mitt elavtal?  

Det korta svaret är nej. Inte automatiskt. Men det går att spara en slant om du anstränger dig och undviker att använda (mycket) el under dygnets dyraste timmar.

Då är elen dyrast

Det absolut vanligaste är att elen är dyrast på morgon och tidig kväll. Med andra ord: när de flesta hushåll använder som mest el.

Om du har lust och möjlighet att ändra dina rutiner och tider när du använder hemmets stora eltjuvar, har du goda förutsättningar att spara en slant med timpris. Har du till och med möjlighet att styra uppvärmningen av huset och laddningen av din bil? Då kan timpris faktiskt vara en väldigt bra idé!

Timpris – bra om du kan och vill planera din elanvändning

Har du inte möjlighet att styra när hushållet använder som mest el, eller bara föredrar att fortsätta leva ditt liv som vanligt och inte tänka så mycket på det där med el. Då finns risken att ett timpris-avtal faktiskt blir dyrare för dig.

Bor du i ett hushåll som inte använder så mycket el är den möjliga besparingen dessutom begränsad, räknad i kronor och ören. Det kan finnas en poäng med att undvika de dyraste timmarna ändå – ur ett samhälleligt perspektiv – men någon större skillnad på din elräkning kommer du inte att se.

Så: Är timprisavtal något för alla? 

Att svenska elkonsumenter erbjuds timavläsning på elen tycker vi är bra. Men handen på hjärtat är det inte för alla. Därför fortsätter vi på Göta Energi att erbjuda vårt rörliga elavtal med månadspris Spot On, vid sidan av det med timpris (vårt fastpris-avtal och Vintertrygg kommer också att finnas kvar!). Det är för att vi är måna om att du ska ha ett elavtal som passar dig och ditt liv bäst. 

Fler artiklar

Postadress

Göta Energi

Box 3218

400 10 Göteborg

Organisationsnummer

556193-5585

Vår integritetspolicy

Följ oss i sociala medier

facebookLinkedin logoyoutube_logo
TryggehandelSchysst elhandel badgeuc_logoWater Aid