Vad är elområde för något och hur är de indelade?
Vad är elområde för något och hur är de indelade?

Elområde – vad är det?

Elområde – vad är det?

Många undrar vad ett elområde är och hur man vet vilket de tillhör. Här förklarar vi vad begreppet innebär, definierar de olika områdena – hur de är indelade – och hur ditt elområde påverkar dig som kund.

Sedan 1 november 2011 är Sverige indelat i fyra så kallade elområden. Indelningen gjordes av Svenska Kraftnät. De ansvarar för att bygga ut landets stamnät för att transportera el, motverka begränsningar i nätet och säkerställa en säker elförsörjning till Sveriges befolkning.

Syftet med indelningen var att hantera de begränsningar som fanns i elöverföringen mellan EU:s medlemsländer och därmed påverkade konkurrensreglerna om fri handel. Man ville även minska behovet av att transportera el i Sverige genom att främja elproduktion i områden med många invånare, samt kartlägga var i landet det finns behov av att utöka stamnätet, för att motsvara landsdelens elförbrukning. 
Elpriserna skiljer sig ofta mellan Sveriges olika elområden. De kallas områdespriser. Generellt är priserna högre i södra Sverige, och något lägre i norra Sverige.

Det beror väldigt förenklat på tillgång och efterfrågan – det används (förbrukas) mer el i söder än i norr, sett över året, då det är mer tätbefolkat där. Det resulterar i ett underskott på el i söder. Den största delen av elproduktionen sker dock i just norra Sverige. Det är i norr vatten- och vindkraft producerar som mest. Det är ocså därför tre av fyra svenska kärnkraftverk ligger i den södra halvan av landet.

Sveriges fyra elområden:

Elområde 1

Eller mer formellt "SE1". Man räknar Sveriges områden från norr till söder, så det första är alltså landets nordligaste delar. Här ingår Norrbottens län samt vissa delar av Västerbottens län.

Elområde 2

Lite längre söderut, men fortfarande i norra halvan ligger det vi på fackspråk kallar "SE2". SE2 består av Jämtlands län, Västernorrlands län samt delar av Dalarnas län, Gävleborgs län och Västerbottens län.

Elområde 3

Elområde 3 är det mest tätbefolkade av landets fyra landsdelar. Gotlands län, Stockholms län, Södermanlands län, Uppsala län, Värmlands län, Västmanlands län, Örebro län, Östergötlands län samt delar av Jönköpings län, Hallands län, Kalmar län, Västra Götalands län, Gävleborgs län och Dalarnas län. Här ligger alltså landets två största städer och en rad andra på topp 10 mest befolkade städer.

Elområde 4

Skåne län, Blekinge län, Kronobergs län, samt delar av Kalmar län, Hallands län, Jönköpigs län och Västra Götalands län heter elområde 4, eller mer formellt SE4. Här bor också väldigt mycket folk vilket påverkar efterfrågan på el och därmed priserna.

Fortsatt lite osäker på vilket elområde du tillhör?

Om du fortsatt är osäker på vilket elområde du bor i kan du fylla i ditt postnummer i vår räknesnurra som finns på vår avtalsväljare. Då ser du snabbt vilken landsdel du tillhör.

Ett annat alternativ är att titta på Svenska Kraftnäts Nätområden.se. Där kan du också zooma in ordentligt på en karta, söka på din kommun och mycket mera.

Har du frågor kring vilket elavtal som är bäst anpassat för där du bor? Kontakta oss så berättar vi mer! Om du vill läsa mer och jämföra avtalsformer, se alla våra elavtal här.

Fler artiklar

Postadress

Göta Energi

Box 3218

400 10 Göteborg

Organisationsnummer

556193-5585

Vår integritetspolicy

Följ oss i sociala medier

facebookLinkedin logoyoutube_logo
TryggehandelSchysst elhandel badgeuc_logoWater Aid