Elområde – vad är det?

Många undrar vad ett elområde är och hur man vet vilket elområde man tillhör. Vi förklarar vad begreppet innebär, definierar de olika områdena och berättar hur ditt elområde påverkar dig som kund.

Sedan 1 november 2011 har Sverige delats in i fyra så kallade elområden. Indelningen gjordes av Svenska Kraftnät som ansvarar för att bygga ut landets stamnät för att transportera el, motverka begränsningar i nätet och säkerställa en säker elförsörjning till Sveriges befolkning. Syftet med indelningen var att kunna hantera de begränsningar som fanns i elöverföringen mellan EU:s medlemsländer och därmed påverkade konkurrensreglerna om fri handel. Man vill även minska behovet av att transportera el i Sverige genom att främja elproduktion i områden med många invånare, samt identifiera var i landet det finns behov av att utöka stamnätet för att motsvara områdets elförbrukning.  Beroende på tidpunkt kan olika elområden ha olika elpriser (områdespriser). Generellt är priserna högre i södra Sverige med anledning av tillgång och efterfrågan; mer el förbrukas i söder än i norr vilket resulterar i ett underskott på el – eftersom den största elproduktionen är i just norra Sverige.

Sveriges elområden:

Elområde 1

Här ingår Norrbottens län samt delar av Västerbottens län.

Elområde 2

Jämtlands län, Västernorrlands län samt delar av Dalarnas län, Gävleborgs län och Västerbottens län infår i elområde 2.

Elområde 3

I elområde 3 ingår Gotlands län, Stockholms län, Södermanlands län, Uppsala län, Värmlands län, Västmanlands län, Örebro län, Östergötlands län samt delar av Jönköpings län, Hallands län, Kalmar län, Västra Götalands län, Gävleborgs län och Dalarnas län.

Elområde 4

I elområde 4 ingår Skåne län, Blekinge län, Kronobergs län, samt delar av Kalmar län, Hallands län, Jönköpigs län och Västra Götalands län.

Ändå lite osäker?

Om du fortsatt är osäker på vilket elområde du bor i kan du fylla i ditt postnummer i vår räknesnurra som finns på vår avtalsväljare. Eller så tittar du på Svenska Kraftnäts Nätområden.se. Där kan du zooma in ordentligt på en karta eller söka på din kommun och mycket mera!

Har du frågor kring vilket elavtal som är bäst anpassat för ditt elområde? Kontakta oss så berättar vi mer! Om du vill läsa mer och jämföra avtalsformer, se alla våra elavtal här.

Fler artiklar

Kundservice

Tel: 020-23 15 00

Mån–Tors 09:00-17:00

Fredag 09:00-16:00

Postadress

Göta Energi

Box 3218

400 10 Göteborg

Org. Number

556193-5585

Följ oss i sociala medier