IMG | Höga elpriser i hela landet
IMG | Höga elpriser igen - mobile

Elpriserna på rekordnivåer – igen

Elpriserna på rekordnivåer – igen

[publicerad 211130]
Under måndagen vecka 48 såg vi en ny pristopp på elen i Sverige, vilket påverkar kunder hos alla elbolag i hela landet. Hur det påverkar just ditt hushåll är fortfarande svårt att säga, men lugnande är att under den största delen av november låg priserna på en relativt normal nivå. Som kund hos Göta Energi beräknas ditt elpris på ett månadssnitt vilket gör att pristoppen sprids ut över en längre period. Det kommer att märkas på fakturan, men vi håller tummarna för att skillnaden blir liten.

Varför är priserna så höga nu? 

Det är många faktorer som skapar höga elpriser. Just nu är det en kombination av höga bränslepriser, att vindkraftverken inte producerar som önskat och en ökad efterfrågan på el på grund av kylan. Samtidigt som kapaciteten från vattenkraft är låg i norr, då vattnet i kraftverken just nu bromsas upp. Isen behöver lägga sig för att underlätta produktionen resten av vintern, vilket i sin tur leder till mindre vatten genom kraftverken. Det sker varje år, och just nu samtidigt i Lule älv, Skellefte älv och Ume älv.

Vad ska jag göra som elkonsument?

Hur länge de höga priserna kommer att hålla i sig är svårt att sia om, men mycket tyder på att de kommer att börja sjunka igen redan i slutet av denna veckan (v.48). Vår rekommendation är därför att inte göra något förhastat, utan hålla fast vid det elavtal du har idag.

Spara pengar:

Gillade du den här artikeln? Läs då också:

Fler artiklar

Postadress

Göta Energi

Box 3218

400 10 Göteborg

Organisationsnummer

556193-5585

Vår integritetspolicy

Följ oss i sociala medier

facebookLinkedin logoyoutube_logo
TryggehandelSchysst elhandel badgeuc_logoWater Aid