sänk värmen för att spara på el, Göta Energi. Bild: Shutterstock.
sänk värmen för att spara på el, Göta Energi. Bild: Shutterstock.

Fortsatt höga elpriser i Sverige och Europa

Fortsatt höga elpriser i Sverige och Europa

Nu är våren här, vilket brukar innebära lägre och stabilare elpriser. Men inte i år. Priset ligger fortfarande ovanligt högt för säsongen, speciellt i landets södra delar. Och det är svårt (för att inte säga omöjligt) att säga hur det kommer att utveckla sig framåt. 

Anledningen till att priserna inte sjunker eller stabiliserar sig är många. Under vecka 17 låg temperaturen i Sverige strax under det normala och nederbörden var betydligt under medelvärdet. Det leder till dåligt snurr i såväl vindkraftverken som i vattenkraftsturbinerna, vilket minskar tillgången och därmed får priset att öka.

Dessutom minskade tillgängligheten av kärnkraft i både Sverige och Norden under veckan som gick. Oskarshamn 3 och finska Olkiluoto 2 är på revision (de ses över och servas). Forsmark 3 är också på revision och förväntas tas i drift igen i slutet av maj. (Källa: Energimarknadsinspektionens nyhetsbrev “Läget på elmarknaden”)

Det minst sagt ostadiga läget i Europa spelar självklart också in. Efter invasionen av Ukraina har väst satt in flera sanktioner mot Ryssland. Tillgången på gas är därmed kraftigt begränsad på hela kontinenten Europa, vilket pressar upp elpriserna också i Sverige.

Vad kan du som elkonsument göra? 

Att börja titta på sina möjligheter att binda elpriset nu är en naturlig reaktion nu, men det är ingenting vi rekommenderar. Priserna är ovanligt höga och det gäller även fastprisavtal. Om du binder ditt elpris med ett fastprisavtal nu kommer du att ligga kvar på dessa höga nivåer även om elpriserna sjunker. Visst finns risken för ytterligare prisökningar på det rörliga elpriset, men historiskt har ett rörligt elpris varit det mest lönsamma. Ett alternativ är vårt mixade elavtal, Vintertrygg, som du kan läsa mer om här. Eller om du vill teckna det direkt kan du gör det här.


[Texten publicerades 2022-05-03]

Fler artiklar

Postadress

Göta Energi

Box 3218

400 10 Göteborg

Organisationsnummer

556193-5585

Vår integritetspolicy

Följ oss i sociala medier

facebookLinkedin logoyoutube_logo
TryggehandelSchysst elhandel badgeuc_logoWater Aid