Svenskarna släcker julbelysningen – på grund av elpriserna. Det visar en undersökning som Göta Energi gjort bland sina kunder.
Svenskarna släcker julbelysningen – på grund av elpriserna. Det visar en undersökning som Göta Energi gjort bland sina kunder.

Mer än hälften av alla svenska hem släcker julbelysningen i år

Mer än hälften av alla svenska hem släcker julbelysningen i år

Det blir en mörk jul. Det visar en undersökning om svenskarnas planer kring julbelysning som vi på Göta Energi gjort bland våra kunder. Av de 1665 som svarade på enkäten uppgav hela 52 procent att de kommer släcka ner sin julbelysning i år, helt eller ganska mycket. Endast 16 procent kommer ha lika tänt som tidigare år.

Vi har alla läst om kommuner som släcker ner gatubelysning och stadens juldekorationer för att spara pengar. Men det är inte bara de allmänna och offentliga platser som blir mörkare i jul. 

"Julbelysning med LED drar inte så mycket el. De flesta upplever juldekorationerna som mysiga och något vi behöver nu."

– Tiina Strid, Brand & Communication Manager på Göta Energi

Enligt en undersökning som Göta Energi låtit göra bland sina kunder kommer 52 procent av skära ner på julbelysningen i år, helt eller en hel del. 29 procent skär ner lite grann, och bara 16 procent planerar att köra på precis som tidigare år.

Vi uppmanar våra kunder att ändra sitt beteende kring elförbrukning. Det är en bra idé för den som vill spara pengar. Men julbelysning med LED drar inte så mycket el. De flesta upplever juldekorationerna som mysiga och något vi behöver nu. Så kanske är det något man kan unna sig, säger Tiina Strid, Brand & Communication Manager på Göta Energi.

Enligt Göta Energis beräkning kostar det att ha en adventsljusstake tänd 12 timmar per dygn hela december – om den har LED-lampor och elpriset ligger på 1,50 kr/kWh – bara 2 kronor. Om elpriset ligger på ca 300 öre/kWh blir således kostnaden 4 kronor.

(0,8 W per glödlampa x 5 = 4 W, 12 timmar om dagen, 31 dagar, elpris 151,85 öre).

Uppvärmning av huset och varmvatten brukar stå för cirka två tredjedelar av elförbruknigen i ett villahushåll. Så om du kan sänka någon grad hemma och ta kortare duschar så gör det större skillnad på elräkningen än att släcka ner LED-ljusen i julbelysningen, fortsätter Tiina Strid.


Svarsalternativ och procentuell fördelning:

  • Nej, jag kommer inte att minska min julbelysning i år: 16,22 %

  • Njea. Jag kommer minska pyttelite, men typ samma som tidigare: 28,77 %

  • Ja, jag kommer skära ner en hel del, men lite måste man ju ha: 46,43 %

  • Jag har valt bort julbelysning helt i år – det är inte värt det: 5,71 %

  • Jag har aldrig haft någon julbelysning och kommer aldrig ha: 2,88 %

Svarande: 1665. Period: 25-27 november 2022.

Kanal: Göta Energis nyhetsbrev, Fulladdat.

Fler artiklar

Postadress

Göta Energi

Box 3218

400 10 Göteborg

Organisationsnummer

556193-5585

Vår integritetspolicy

Följ oss i sociala medier

facebookLinkedin logoyoutube_logo
TryggehandelSchysst elhandel badgeuc_logoWater Aid