Det går att sänka elpriset. Om vi gör det tillsammans.
Det går att sänka elpriset. Om vi gör det tillsammans.

Så påverkar du ditt elpris – utan timpris-avtal

Så påverkar du ditt elpris – utan timpris-avtal

Det pratas en del om timpris nu. Att det med den typen av elavtal går att spara pengar. Men går det att sänka elpriset också utan ett timpris-avtal? Spoiler alert: ja, det går.

Nu ska vi vara helt ärliga. Det går absolut att spara pengar på sin elförbrukning med vårt avtal Timpris. Men det kräver en del av dig som elanvändare.

För att det ska ge dig en besparing krävs att du planerar din elanvändning och styr den mot dygnets billigaste timmar. I alla fall den största delen; när du laddar elbilen, när du tvättar kläder och när du kör igång din diskmaskin.

Poäng att undvika de dyra timmarna, även med månadspris

Men det finns en poäng med att undvika dygnets dyra timmar ändå, även om du inte har ett timpris-avtal. Med ett rörligt månadspris (som vårt avtal Spot On) baseras ditt elpris på elbörsens snittpris föregående månad. Om vi alla sänker vår elanvändning och undviker de dyra timmarna så sjunker också logiskt nog snittet, eftersom priset framför allt påverkas av tillgång och efterfrågan. Lägre efterfrågan = lägre pris.

Samtidigt betalar du för färre kilowattimmar om du sparar in på elen. Så det ger dubbel effekt på din elräkning – lägre pris per kilowattimme och färre kilowattimmar.

Krävs ingen internationell rörelse för att påverka elpriset

Naturligt sjunker priset mer ju fler som sparar på elen, men det krävs ingen landsomspännande folkrörelse för att göra skillnad. Enligt en rapprort från Energiforsk skulle vi se effekt även med regionala insatser. Energiforsks studie visar att om elförbrukningen enbart i södra Sverige minskar med 5 procent, skulle priserna där sjunka med cirka 40 öre per kWh.

Men som sagt – ju fler som sparar el desto större effekt. I Energiforsks pressrelease kan du läsa att om hela Europa minskar sin elförbrukning med 10 procent skulle konsumentpriserna i södra Sverige (elområde 3 och 4) minska med cirka 1,70 kronor per kWh.

“Om hela Europa minskar sin elförbrukning med 10 procent skulle konsumentpriserna i elområde 3 och 4 i södra Sverige minska med cirka 1,70 kronor per kWh.”

Källa: Energiforsk

Så ja, du kan påverka ditt elpris. Dels genom att sänka din elanvändning, dels genom undvika de dyraste timmarna. Att tvätta på natten, istället för när barnen kommer hem från träningen, kommer inte att märkas på din elräkning om du inte har ett timpris-avtal. Men om fler gör samma sak, då sjunker elpriset. Och ett lägre elpris vinner alla på – oavsett om du har tim- eller månadsavläsning på ditt elavtal.

Fler artiklar

Postadress

Göta Energi

Box 3218

400 10 Göteborg

Organisationsnummer

556193-5585

Vår integritetspolicy

Följ oss i sociala medier

facebookLinkedin logoyoutube_logo
TryggehandelSchysst elhandel badgeuc_logoWater Aid