Image | Säkerhet Online | Desktop
Image | Säkerhet Online | Mobile

Så blir du säkrare på nätet

Så blir du säkrare på nätet

Hur många konton har du på nätet? Fem? Tio? 75? Enligt en undersökning från F-Secure har en genomsnittlig svensk 26 online-konton, och 45 procent av alla återanvänder samma lösenord på många av kontona. Är du en av dem? Då är du sårbar. Läs här vad du kan göra för att bli lite säkrare på nätet.

Många konton med få lösenord är en dålig kombination

Ett par streamingtjänster, sociala medier, en kundklubb, bion och ett nyhetsbrev. Det är inga ovanliga konton att ha, om man lever ett normalt uppkopplat liv. Och vad kan du ha för känslig information här, tänker du? En hel del. Mest finns så klart på sociala medier, men också på de andra; namn, e-post, lösenord, kontokortsnummer, telefonnummer, adress och ibland också personnummer. Information som en bedragare kan använda sig av vid bedrägerier och andra typer av brott.

Visst kan man begränsa antalet konton (något vi också rekommenderar längre ner), men det viktigaste är att man inte begränsar antalet lösenord. Undersökningen från F-Secure visar att 45 procent av alla svenskar återanvänder samma lösenord om och om igen. Så om en onlinetjänst blir utsatt för ett dataintrång ökar risken att förövaren kommer åt din info på flera konton. Ju fler uppgifter en bedragare kommer över desto större är risken att råka ut för en identitetsstöld. 

Så här kommer du igång:

Kartlägg dina konton

Ta reda på var dina uppgifter finns på nätet. Var har du konton? Enligt Dataskyddsförordningen (GDPR) har du rätt att begära ut alla uppgifter ett företag har om dig. Ett tips är att kolla inkorgen på din e-post. 

Radera konton du inte använder

När loggade du senast in? Har du online-konton som inte använts på flera år? Då gör du bäst i att radera dem. Även här kan du ta hjälp av GDPR med rätten att få dina uppgifter hos ett företag raderade. Om du inte ens visste att du hade kontot, vad ska du med det till? De rabatterbjudanden och mail som du bara scrollar förbi – radera ditt konto hos avsändaren innan du avregistrerar dig från mailet.

Använd olika lösenord

Dina lösenordet är det viktigaste! Använd olika lösenord på olika plattformar och tjänster, då ökar chansen att stoppa ett bedrägeri i ett tidigt skede. Senare i den här texten får du tips på hur du kan ta fram lösenord som ändå går att komma ihåg. 

Så skapar du ett säkert lösenord

Lösenord är jobbigt. Det är nog därför många slarvar och använder samma på flera ställen. Men det är svårt att komma på ett långt, bra och säkert lösenord. Speciellt ett som man också ska komma ihåg. Ett tips är att kombinera flera ord som ger mening för dig, sätt ihop dem till ett enda långt ord och addera siffror, stora bokstäver och specialtecken där det faller sig naturligt. Eller varför inte en livsdröm? 

Man kan till exempel ta hjälp av ett husdjur eller en favoritplats och byt ut någon bokstav till en siffra, som E till 3, eller Ä till 4. Eller ett utropstecken istället för I.

  • Exempel 1: minkatth3t3rB0ss3! 

  • Exempel 2: <3GotaEn3rg!4rb4st

  • Exempel 3: J4gV!llB0i5rok

Psst!Sveriges vanligaste lösenord har formen årstid-år, t.ex. “Vinter2022”. Använd inte det.

Sammanfattningsvis

  • Använd i största möjliga mån olika lösenord till alla dina konton online

  • Skapa säkra, långa lösenord med stora och små bokstäver, siffror och specialtecken

  • Använd tvåstegsverifiering där det är möjligt

  • Dela inte ditt lösenord med någon.

  • Gå igenom säkerhetsinställningarna på dina konton och ange kontrollfrågor så att det blir svårare att hacka sig in

  • Ange din e-postadress och ditt mobilnummer för att tillåta att ditt konto återställs. Om någon försöker ta över ditt konto kan du då lättare återta kontrollen


Undersök också vår fördelsprodukt ID-skydd!

Med ID-skydd får du bättre koll på hur dina personuppgifter används på internet och hjälp att ligga steget före. Du väljer själv vilka uppgifter som ska bevakas och får personlig service och rådgivning dygnet runt när du behöver. Tryggt och enkelt! Läs mer om ID-skydd här!

Fler artiklar

Postadress

Göta Energi

Box 3218

400 10 Göteborg

Organisationsnummer

556193-5585

Vår integritetspolicy

Följ oss i sociala medier

facebookLinkedin logoyoutube_logo
TryggehandelSchysst elhandel badgeuc_logoWater Aid