Man kliar sig i huvudet när han ser sin elräkning
Man kliar sig i huvudet när han ser sin elräkning

Så läser du och förstår räkningen från Göta Energi

Så läser du och förstår räkningen från Göta Energi

På din faktura finns dels information om hur mycket din el kostar, dels vad du ska betala. Men också hur mycket el du använder. Genom att ha koll på detta blir du en mer medveten elkonsument, vilket hjälper dig att göra bättre beslut när du väljer elbolag.

Vi börjar med fakturans översta del – det vi kallar framsidan.

Längst upp till vänster på din elräkning har du kontaktuppgifter till oss på Göta Energi; telefonnummer, webbadress, bankgiro med mer. Till höger ser du namn och adress på mottagaren (du?), fakturanummer, OCR-nummer, ditt kundnummer och när fakturan är utfärdad. Detta kan vara bra att ha till hands om du kontaktar i något ärende, till exempel med en fråga kring en specifik faktura. Då vet vi direkt vilken räkning ditt ärende gäller.

I delen under det, den med en svart ram runt, hittar du en sammanfattning av fakturaperioden, det vill säga den period som fakturan rör. “El övrigt” är en samlingspost för månadsavgift och eventuella fördelsprodukter. Vi har fem olika fördelsprodukter i vårt utbud, som du enkelt kan välja att addera till ditt elavtal, för att göra livet enklare, flexiblare, säkrare eller mer miljövänligt. Specifikationen av “El övrigt” hittar du på andra sidan fakturan, som vi kommer till senare i den här texten.

I den här svarta rutan hittar du också information om din “anläggning” (med andra ord: din elmätare). Bland annat mätarens unika 18 siffror långa nummer (s.k. “anläggnings-ID”, märkt på fakturan med “Anl id”). Du hittar också vilket av sveriges fyra elområden din elmätare befinner sig i, och i vilken del av det området.

Längst ner i den svarta rutan hittar du Göta Energis ursprungsmärkning, det vill säga en beteckning på vilken typ av el du köper av oss. Den vänstra grafen visar ursprunger och CO2-utsläppen för dig med fördelsprodukten Rent vatten, den högra grafen för dig som inte har det.

I den gula rutan, indelad i fem delar, ser du när betalningen senast ska vara inne på vårt konto, pris exklusive moms, öresutjämning och – anledningen till att vi skickar fakturan – hur mycket du ska betala. 

Den understa delen av fakturans framsida är bankgiroblanketten. Den innehåller mängder av information för banken så att de kan genomföra pengaöverföringen säkert; vem som betalar, exakt vilken faktura som betalas, hur mycket som betalas och vem som ska ta emot betalningen. Egentligen inget du behöver lägga någon större vikt vid, mer än när du ska betala fakturan. 

Så tittar vi fakturans baksida

På baksidan av fakturan så hittar du mer utförlig information om vad du ska betala. 

I den större svarta rutan till vänster hittar du – precis som på framsidan – information om din anläggning, det vill säga elmätaren kopplad till boendet eller fastigheten som fakturan gäller. Anläggnings-ID, elområde och områdes-ID. Här kan du också se din beräknade elförbrukning, det vill säga ett estimat på hur mycket el som kommer att mätas i just denna mätaren (i vanligaste fallet: din bostad). Till höger hittar du rubriken Ditt elavtal. Den förklarar väl kanske sig själv, men här kan du titta om du är osäker. Elavtalet för fakturan på bilderna är vårt populäraste rörliga avtal, Spot On.

Under rubriken El förbrukning hittar du info om vad din elmätare stod på när fakturaperioden började, respektive slutade. Differensen är din elförbrukning, som i sin tur gångras med det genomsnittliga kilowattimmepriset för fakturaperioden. Summan blir din elkostnad (moms tillkommer).

Hängde du med? Elförbrukning x genomsnittligt kilowattimmepris för perioden + moms

El övrigt är var du hittar specifikation på månadsavgift och fördelsprodukter. Alla Göta Energis kunder betalar en fast månadsavgift, baserad på hur mycket el du använder. Det innebär att du betalar 49 kr i månaden om din totala årsanvändning är under 5000 kWh och 69 kr i månaden som användningen är högre än så. Man brukar säga att lägenheter där värmen ingår i hyran (inte elen!) ligger under 5000 kWh/år. Radhus ligger kring ca 5000 kWh och villor uppemot 20 000 kWh/år. Men det är baserat på ett rikssnitt. Undantag förekommer!

Du är väl med i Bonustimmen? Som kund hos Göta Energi kan du kostnadsfritt aktivera Bonustimmen. Det enda som krävs för att vara med är att du väljer digital faktura (det vill säga får din faktura via internetbanken, som e-post eller via Kivra). 

Som medlem i Bonustimmen samlar du en timme el om dagen, 365 dagar om året. En gång om året förvandlas timmarna till pengar som dras från din faktura. Hur bra som helst!

Om du är med i Bonustimmen får du på din (digitala) faktura koll på hur många timmar du samlat ihop sedan årsskiftet. 

Hoppas du hittade informationen du söker, och att du nu känner att du får bättre koll på ditt elavtal, din elanvändning och dina fördelsprodukter. Och Bonustimmen, så klart.


I vårt nyhetsbrev Fulladdat frågade vi våra kunder om hur många som läser och förstår sin elräkning. Resultatet från den undersökningen kan du läsa här.

Fler artiklar

Postadress

Göta Energi

Box 3218

400 10 Göteborg

Organisationsnummer

556193-5585

Vår integritetspolicy

Följ oss i sociala medier

facebookLinkedin logoyoutube_logo
TryggehandelSchysst elhandel badgeuc_logoWater Aid