Så många av Göta Energis kunder läser och förstår sin elräkning
Så många av Göta Energis kunder läser och förstår sin elräkning

Så många elkunder läser sina fakturor (och förstår dem)

Så många elkunder läser sina fakturor (och förstår dem)

Det är många som inte läser sin elräkning, visar en undersökning Göta Energi gjorde bland sina kunder i senaste numret av Fulladdat – vårt populära nyhetsbrev. Att få förstår den var också tydligt, och en rimlig slutsats är att det hör ihop. Här nedan förklarar vi mer!

I senaste utskicket av vårt nyhetsbrev Fulladdat ställde vi frågorna “Läser du din faktura?” och “Förstår du din elfaktura?”. Det var många som svarade, och det är vi tacksamma för. Och svaren för tydliga: Väldigt många både öppnar och förstår sin elräkning. Men också – det är en hel del som inte gör det.

–Det är självklart frivilligt om man vill läsa sin elräkning eller inte. Men att vissa faktiskt inte förstår den är inte bra. Det finns viktig information om din elanvändning där, och vi vill att alla ska förstå, säger Daniel Petersson, kommunikatör på Göta Energi.

Varför ska man läsa informationen på sin faktura? 

Elektrifieringen av samhället går långsamt. Med en snabbare elektrifiering kan vi snabbare bli av med fossila bränslen, och därmed nå de högt satta – men fullt rimliga – miljömålen. Men vi tycker heller inte att el är något det ska slösas med.

El är lite likt mat. Det är härligt och vi ska njuta av det, men vi ska inte slänga bort den i onödan, säger Daniel Petersson. 

På din faktura får du dels information om hur mycket din el kostar och vad du ska betala, men också hur mycket el du använder. Genom att ha koll på detta blir du en mer medveten elkonsument, vilket hjälper dig att göra bättre beslut när du väljer elbolag. Vi tror också att att medvetna elkonsumenter gör sitt bästa för att inte slösa på energi. Vilket är en bra både för miljö och plånbok!

Så till resultatet av undersökningen

Vi skickade ut frågan i vårt nyhetsbrev Fulladdat i februari, och det var en bra bit över 1000 svar, men det är inte en vetenskaplig undersökning, och resultatet är inte statistiskt säkerställd. Men det är en indikation och en fingervisning. Så stort tack till alla er som tog er tid att svara!

Så många öppnar sin elräkning

Svaren som kom in visar att 9 av 10 elkonsumenter öppnar sin faktura. Knappt 10 procent (8,5 procent) gör det inte. En möjlig förklaring till att siffran är relativt hög är autogiro. Ett tips till dig: Öppna ändå och läs din elräkning. Om du tycker det är svårt att förstå kan du läsa vår förklaring till hur man läser elräkningen här!

8 av 10 svenskar förstår sin faktura, Göta Energi

2 av 10 elkunder förstår inte sin elräkning. Utslaget på alla Sveriges hushåll (ca 5 miljoner) är det 1,1 miljoner elräkningar som inte blir förstådda – varje månad. Nu kan man ju inte räkna riktigt så, men många blir det! Därför har vi satt ihop en "Så läser du din elräkning från Göta Energi" som du hittar via den här länken!

Är du kund hos Göta Energi? Håll utkik i vårt nyhetsbrev Fulladdat efter nästa undersökning! Om du inte får det kan du klicka i att du vill det (och uppdatera sina kontaktuppgifter) på Mina Sidor!

Fler artiklar

Postadress

Göta Energi

Box 3218

400 10 Göteborg

Organisationsnummer

556193-5585

Vår integritetspolicy

Följ oss i sociala medier

facebookLinkedin logoyoutube_logo
TryggehandelSchysst elhandel badgeuc_logoWater Aid