Höga elpriser – Att styra när man använder hemmets stora eltjuvar kan göra skillnad för elräkningen.
Höga elpriser – Att styra när man använder hemmets stora eltjuvar kan göra skillnad för elräkningen.

Så många är villiga att styra när de använder mest el

Så många är villiga att styra när de använder mest el

92 procent av svenskarna kan tänka sig att se över när på dygnet de använder som mest el. Det visar en undersökning som Göta Energi låtit göra bland sina kunder.

På frågan “kan/vill du styra din elanvändning till olika tider på dygnet?” uppger hela 61 procent att de redan börjat eller kan påverka i ganska stor utstreckning, samtidigt som 31 procent svarade att de kan påverka till viss del, men inte så mycket. 8 procent av de svarande uppger att de varken vill eller kan påverka när de använder sin el.

Det hade gjort stor skillnad på elpriset, om de som uppger att de är villiga att styra om sin elanvändning gör det. Förutsatt att de försöker undvika timmarna då efterfrågan på el är störst och nätet som mest belastat – på morgonen och tidig kväll.

Timpris växer, men inte populärast

Enligt Göta Energi är de två elavtalen med rörligt elpris mest populära. Timpris, som är företagets avtal med timmätning, växer stort men Spot On, avtal med månadsmätning, är med god marginal fortsatt det mest populära.

Göta Energi erbjuder idag två rörliga elavtal, ett med timmätning och ett med månadsmätning, utöver ett mixat och ett fastpris-avtal. Anledningen till det är att timpris faktiskt inte är för alla, vilket undersökningen också visar. Tre av tio svenskar kan inte styra om när de använder sin el i så stor utstreckning, en av tio kan eller vill inte göra det över huvud taget. Det är nära 1,9 miljoner hushåll*.

–Vår ambition är att vara det enkla och självklara valet för alla, oavsett ambition och förutsättningar, säger Tiina Strid, Brand & Communication Manager på Göta Energi.


* Så har vi räknat: 39 procent av 4,8 miljoner hushåll (källa: SCB, december 2021)

Fler artiklar

Postadress

Göta Energi

Box 3218

400 10 Göteborg

Organisationsnummer

556193-5585

Vår integritetspolicy

Följ oss i sociala medier

facebookLinkedin logoyoutube_logo
TryggehandelSchysst elhandel badgeuc_logoWater Aid