Så mycket kostar det att ha julbelsyningen på i december
Så mycket kostar det att ha julbelsyningen på i december

Så mycket kostar det att ha julbelysningen tänd i jul

Så mycket kostar det att ha julbelysningen tänd i jul

Höstens elpriser har varit skyhöga, och även om det lugnat ner sig en del nu när vi gått in i december, så är de fortfarande höga för perioden. Så om du oroat dig för hur du ska göra med dekorationsbelysningen i jul – blinkande lampor i trädgården, julstjärnor i fönstren eller annan mysig och härlig belysning som sprider stämning – är du långt ifrån ensam.

–Det är nog många som tänker lite extra på just detta i år, och funderar på hur mycket man kan spara på att dra ut kontakten till ljuskedjorna på dagen när det är ljust, säger Daniel Petersson på Göta Energi.

–Har du belysning med LED-lampor så kostar det nästan ingenting, fortsätter han.
Som tur är finns det ingen större anledning till oro. För enligt vår uppskattning (läs längre ner i artikeln) kan man lysa upp julen hemma utan att bli ruinerad.

Har du belysning med LED så kostar det nästan ingenting. Daniel Petersson

–Ja, du behöver inte vara så orolig, för det kostar inte speciellt mycket – i alla fall inte om du har ljuskedjor eller ljusdekorationer med LED, säger Daniel Petersson och hänvisar till beräkningarna för att illustrera sin poäng.

8 kronor i månaden för ljuskedja

Om du till exempel har en hundra meter lång ljuskedja med 630 LED-lampor i trädgården eller på verandan, och låter den stå på dygnet runt under hela december kostar detta cirka 8 kronor i elkostnad.

–Är man väldigt förtjust i att lysa upp uteplatserna i jul, och bestämmer sig för att ha fem sådana ljuslänkar utanför hemmet, så ökar elkostnaden med 40 kronor för hela december månad, exemplifierar Daniel.

Lysande julkula

Om du är en av alla de som gillar att dekorera hemmet eller trädgården med olika julfigurer, som en självlysande julkula eller små renar, behöver inte elräkningen öka särskilt mycket av den anledningen heller.
– Det är kostanden för inköpet av själva juldekorationen som är den stora utgiften. För väljer du en juldekoration med energisnåla LED-lampor märker du knappt på elräkningen att du har den på under julmånaden, säger han.
Ta till exempel en stor lysande julkula med en effekt på 3,6 watt. Om du inreder trädgården med en sådan den 1 december har det kostat dig 4 kronor på nyårsafton, enligt vår uträkning.

2 kronor för att ha adventsljusstaken tänd till jul

Har du en modern femarmad adventsljusstake med LED-ljus i fönstret, och låter det stå på från första december fram till nyårsafton, kostar det knappt 2 kronor i elkostnad, om du låter det stå på halva dagen.
– Så välj julbelysning med LED så kostar det inte många kronor i el att lysa upp julen, upplyser Daniel Petersson.
Den klassiska sjuarmade adventsstaken är däremot lite dyrare i drift. Det kostar runt 12 kronor i månaden i elkostnader.


Så här har vi räknat:

Ljusslinga:

7,5 W i effekt, 24 timmar om dygnet, 31 dagar, snittpris 151,85 öre = 8,50 kr

Moderna adventsljus:

0,8 W i effekt per glödlampa (5 st) = 4 W, 12 timmar om dagen, 31 dagar, snittpris 151,85 öre = 2 kronor

Klassiskt adventsljus:

21 W i effekt totalt, 12 timmar om dagen, 31 dagar, snittpris 151,85 öre = 12 kronor i elkostnad

Juldekoration, snöboll 50 cm

3,6 W i effekt per glödlampa, 24 timmar om dygnet, 31 dagar, snittpris på 151,85 öre = 4 kr

Adventsstjärna:

1,3W i effekt, 24 timmar om dygnet, 31 dagar, snittpris 151,85 öre = 1,50 kr

Disclaimer: Angivet pris/kWh (151,85 öre) är Göta Energis snitt för rörligt elpris för november, i det mest tätbefolkade elområdet i Sverige, elområde 3. Elområde 1 och 2 hade lägre priser för november, och elområde 4 något högre. Angivna beräkningar ovan är endast elkostnaden. Fasta avgifter, elnätskostnad, moms och skatt är inte inräknat.

Fler artiklar

Postadress

Göta Energi

Box 3218

400 10 Göteborg

Organisationsnummer

556193-5585

Vår integritetspolicy

Följ oss i sociala medier

facebookLinkedin logoyoutube_logo
TryggehandelSchysst elhandel badgeuc_logoWater Aid