Frosta av dina vitvaror och minska elförbrukningen
Frosta av dina vitvaror och minska elförbrukningen

Experten: Vitvaror med automatisk avfrostning behöver också isas av

Experten: Vitvaror med automatisk avfrostning behöver också isas av

Även vitvaror med automatisk avfrostning kan behöva isas av. Det säger Electrolux hållbarhetsspecialist, Annika Kühner. Om frysdörren inte stängs ordentligt bildas snabbt ett tjockt islager som skåpet inte orkar att tina själv. Det orsakar högre elförbrukning och kostar onödiga pengar. Men det finns fler anledningar att frosta av sin kyl och frys!

3 saker som bör motivera dig att frosta av din kyl och frys

På listan över saker vi helst spenderar vår tid på ligger frosta av kyl och frys inte speciellt högt. Men det finns bra argument för att ta sig tiden. 

1. Ett islager i kyl och frys gör att skåpet drar mer el, vilket kostar på i dessa dagar.

–Fem millimeter is i frysen kan öka elförbrukningen med upp till 10 procent, säger Daniel Petersson, kommunikatör på elbolaget Göta Energi. Det kanske inte låter mycket, men med tanke på vad elen kostar nu kan det kosta på. Även om du har ett elavtal hos Göta Energi, med litet påslag på elpriset. Kyl och frys står på dygnet runt, årets alla dagar, så för att undvika slöseri med el bör du se till att det inte får bygga upp is, understryker han.

Fem millimeter is i frysen kan öka elförbrukningen med upp till 10 procent, säger Daniel Petersson, kommunikatör på Göta Energi.

2.  En avfrostad frys ger varorna längre hållbarhet

En annan god anledning att hålla vitvarorna fria från is och frost är att temperaturen blir ojämn om temperaturaggregatet frostar igen. Det påverkar hållbarheten på matvarorna, vilket lär belasta matkontot extra när det händer.

3. Få bättre överblick på vad du har

IInte nog med att elförbrukningen hålls nere och matens hållbarhet förlängs. Att hålla skåpen frostfria innebär också bättre överblick på vad som finns i skåpet. Du ser in i lådorna och på hyllplanen. En avfrostad kyl och frys bidrar alltså till mindre matsvinn, vilket är bra för både plånbok och miljö.

–Det kan bildas is i en kyl under kortare perioder, men om den frostar igen som en frys är det något fel. En frys – även en med automatisk avfrostning – kan faktiskt behöva manuell avfrostning då och då – speciellt om man missat att stänga frysdörren helt, säger Annika Kühner, hållbarhetsspecialist på Electrolux.

Vanliga anledningar att vitvarorna frostar igen (och så enkelt åtgärdar du det)

Dörren har inte stängts ordentligt. Ett vanligt problem, speciellt om du har barn som rotar i frysen på egen hand ibland. Men det kan också vara så att skåpet väger åt fel håll. Testa att skruva upp ”framfötterna” på skåpet ett par millimeter. Då får skåpet en annan lutning och det kan hjälpa dörren att stängas ordentligt, även om du råkar vara lite disträ.

Ett annat skäl till detta kan vara att en av lådorna inte går att få in hela vägen. Det kan bero på ett lager med is, eller att:

Det är för mycket mat i. En klassiker! Bli duktig på att märka det du lägger i frysen med innehåll och datum. Inventera innehållet i frysen med jämna mellanrum och ät det som lockar. Det du inte är sugen på just nu kan du planera in i den kommande veckans matsedel. 

För mycket i frysen kan leda till att lådorna inte går att få in hela vägen. Undersök om du kan använda frysen utan just den lådan, och bara använda hyllplanet i stället.

Listen runt dörren håller inte tätt. Ett problem vanligare på äldre frysar än nya. Om du har en frys där gummipackningen inte håller tätt kommer det leda till onödig elförbrukning och att frysen frostar igen snabbare. Kontakta tillverkaren och se om du kan beställa en ny.

Och du! Håll listen ren – om du har en kyl/frys trillar det ofta ut smulor och annat som kan skada. Torka av listen när det händer.

Det bildas is i kylar ibland, men det är inte vanligt att de frostar igen. Om din kyl frostar igen kan det vara något fel.

Så frostar du av kylen på bästa sätt:

 1. Stäng av kylen och dra ut stickkontakten

 2. Ta ut alla lådor, hyllplan och dörrfack

 3. Öppna dörren och låt frost och is rinna ut, eller ställ in en behållare med varmt vatten och stäng dörren. Då smälter det fortare. Hitta en lösning för att samla ihop smältvattnet; en handduk, en behållare (långpannan från ugnen brukar funka) eller avrinningsrör. Använd inte skarpa föremål för att skrapa bort frost och is – det kan skada kylskåpet.

 4. Rengör och torka kylskåpet, hyllplan, lådor och dörrfack när isen är borta.

 5. Om det samlats smuts i avrinningshålet i bak så behöver det göras rent. Var försiktig så du inte trycker ner smuts i röret, då det kan sättas igen längre ner.

 6. Sätt tillbaka rengjorda lådor, dörrfack och hyllplan

 7. Stäng dörren, sätt i stickkontakten igen och slå på kylskåpet. Vänta till det uppnår inställd temperatur (ska vara runt ca 4°C). Det tar i regel 4–6 timmar.

Så frostar du av frysen enligt expertens rekommendationer:

 1. Stäng av frysen

 2. Ta bort alla matvaror ut frysen. Packa in dem i flera lager (tidnings)papper och förvara dem på ett svalt ställe. Gärna i en kylväska, om det finns tillgängligt. Om du har balkong eller altan är det ett bra ställe på vintern.

 3. Låt dörren stå öppen, dra ut pluggen till avrinningshålet och samla vattnet i ett kärl. Ta bort isen med en lämplig skrapa (inte en vass).

 4. När is och frost är borta, gör rent och torka torrt.

 5. Sätt i pluggen i avrinningshålet och slå på frysen

 6. Ställ in temperaturen på lämplig temperatur (-18°C) och låt frysen stå i två-tre timmar.

 7. Lägg tillbaka maten i frysen

Källa:Electrolux

Fler artiklar

Postadress

Göta Energi

Box 3218

400 10 Göteborg

Organisationsnummer

556193-5585

Vår integritetspolicy

Följ oss i sociala medier

facebookLinkedin logoyoutube_logo
TryggehandelSchysst elhandel badgeuc_logoWater Aid