Spara på elen i sommar – bästa tipsen
Spara på elen i sommar – bästa tipsen

Spara semesterpengar – 9 el-spartips för sommaren

Spara semesterpengar – 9 el-spartips för sommaren

Vem älskar inte el? Den underlättar, avlastar och lyser upp. Den värmer oss när det är kallt, kyler oss heta sommardagar och den håller vår mat fräsch längre. Den underhåller oss när vi är ensamma och hjälper oss hålla kontakten med människorna vi tycker om, oavsett om de är nästgårds eller i Tanganyika.

Elen är grundläggande för digitaliseringen och den krävs för att vi ska nå samhällets högt uppsatta klimatmål. Så, ja, elen är lätt att älska, men många tar den för given och slösar på den. Det är däremot inte bra. 

 –På Göta Energi älskar vi el. Det är inte så konstigt. Det är vårt bröd och smör. Men att slösa på elen tycker vi inte är bra. Dels för att det är just slöseri, dels för att den faktiskt kostar pengar och påverkar din faktura – även på sommaren. Och som många vet är billig el och små fakturor viktigt för oss, säger Daniel Petersson, kommunikatör på Göta Energi. 

“Billig el och små fakturor viktigt för oss”

– Daniel Petersson, Göta Energi.

Så med både fakturornas storlek och miljön i åtanke listar Göta Energi nu 10 tips på vad du kan göra för att sänka din elförbrukning på sommaren. Vissa av dem är underbara och hör sommaren till, andra kanske kräver lite mer. Men oavsett så är de alla ganska lätta att genomföra. Listan hittar du längre ner i artikeln.

Låt inte sommarens låga elpriser lura dig

Under sommaren sjunker generellt elpriserna i hela landet. Det gör att många slappnar av. Det är inget fel med att slappna av. Men det finns en del saker du kan göra för inte slösa på elen – och samtidigt spara in ytterligare några slantar på din sommar-elräkning. 

10 tips på hur du kan spara på elen under semestern:
  1. Tvätta dig när du badar i sjön eller havet Uppvärmning av vatten drar en hel del el, så om du kan passa på att tvätta av dig när du ändå doppar dig så kan du spara en hel del el. Om du badar i saltvatten är det en klok idé att köpa schampo och balsam som är framtagna för just det.

  2. Stäng alla fönster när det är riktigt varmt ute Det går kanske emot allt sunt förnuft – när det är varmt så vill man vädra. Men är det riktigt varmt ute, och vinden är svag, så släpper du bara in mer uppvärmd luft i hemmet och det blir varmare om du öppnar upp. Så behåll kylan inne och vädra på natten istället, när luften ute ofta är svalare.

  3. Använd timer på allt du kan Kanske det tröttaste av alla elspartips, men det är faktiskt bra! Använd timers på så mycket saker du bara kan. Men undvik att stänga av saker där det går mer användning att värma upp igen, än att hålla varmt. Till exempel vissa varmvattenberedare.

  4. Installera solceller Visst, det kräver investeringsvilja både ekonomiskt och i arbetsinsats, men att inte nämna solceller i en lista med elspartips för sommaren skulle vara märkligt. Som kund hos Göta Energi kan du också sälja tillbaka el du inte använder. Supersmart! 

  5. Ät mer kall mat Saker som alstrar värme drar mer el än annat. Så om du kan undvika spis och ugn är det bra. Vi vill därför slå ett slag för den kalla maten. En sallad eller en smörgås med somriga pålägg är utmärkt alternativ. Det går dessutom snabbt att laga och kan enkelt tas med till exempelvis stranden.

  6. Ha lock på kastrullen när du kokar upp vatten Det kanske är grundkurs i el-vett, men oavsett om det är färskpotatis, kräftor eller ägg är locket din bästa vän. Ta för vana att lägga på det när det ska kokas vatten. Det går snabbare då värmen stannar i kastrullen. Dessutom dunstar mindre vätska bort under uppvärmningen.

  7. Häll upp kaffet på termos Hur många timmar i veckan står din kaffebryggare på standby-värme, för att sedan hällas ut eller värmas på igen när timern slagit ifrån och drycken kallnat? Gör rutin av att hälla upp kaffet på termos när det bryggt klart istället. Det sparar både på el och miljö, då slattarna inte vaskas utan dricks upp.

  8. Dra ut sladden till routern/modemet när du åker bort Router och modem drar mikroskopiska mängder el, men ändå – det är också minimal ansträngning. Dra ut sladden till routern när du åker bort! Då sparar du el, och du eliminerar risken för att sommar-åskan slår ner och förstör de fina kretsarna inuti. Sedan utgör faktiskt (framförallt lite äldre) routrar en viss brandrisk. Förvisso också minimal risk, men om syftet med semestern är att koppla av – varför inte helt koppla ner? Speciellt på de ställen där du inte är. Då försvinner ju risken att någon gör intrång på nätet hos dig också.

  9. Hängtorka kläderna ute (så luktar de bättre också) Att torktumlaren är en stor energitjuv är sedan gammalt. Men det finns fler skäl till att hängtorka din tvätt. Det är vetenskapligt bevisat att tvätten faktiskt luktar godare då, skriver SVT.


Fotnot: Denna lista innehöll tidigare tio tips. Det tionde tipset är borttaget då det faktiskt resulterar i högre kostnader, även om kostnaden inte hamnar på elräkningen utan bensinkontot. Att ladda sina enheter i bilden när du kör gör nämligen att bensinförbrukningen ökar. Enligt före detta General Motors-ingenjören Jon Bereisas beräkningar kommer du 12 meter kortare för varje liter bensin om du laddar när du kör. Mer om detta kan du läsa på Teknikens Värld (postad 2016).

Fler artiklar

Postadress

Göta Energi

Box 3218

400 10 Göteborg

Organisationsnummer

556193-5585

Vår integritetspolicy

Följ oss i sociala medier

facebookLinkedin logoyoutube_logo
TryggehandelSchysst elhandel badgeuc_logoWater Aid