Kille hänger tvätt | Spara pengar på att tvätta rätt
Kille hänger tvätt | Spara pengar på att tvätta rätt

Tvätta dina kläder rätt och spara pengar

Tvätta dina kläder rätt och spara pengar

Att tvätta och torka sina kläder på rätt sätt kan spara dig mycket ström, stress – och pengar genom sänkt elräkning. En grej som vi på Göta Energi tycker är viktigt. I en Ipsos-undersökning som vi lät utföra ifjol, såg vi att många faktiskt är medvetna om att det är tvättmaskinen och torktumlaren som är de stora energibovarna hemma. Men det finns sätt att minska åtgången! Här får du tips på vad du kan göra för att sänka elanvändningen i samband med klädtvätt.

”Det finns pengar att spara när man tvättar, bara genom några små enkla knep! Knep som är extra bra att ha koll om man till exempel är student eller pensionär och behöver vända på varenda krona, eller en småbarnsfamilj som tvättar extra mycket.” 

– Daniel Petersson, Göta Energi.

Även små förändringar i hur man tvättar kan ge stor inverkan på elräkningen

Att tvättmaskin och torktumlare drar mycket energi bekräftas av en forskare vid universitetet OlsoMet i Norge, Ingun Grimstad Klepp:
– Folk har helt rätt i att tvättmaskin och torktumlare är stora eltjuvar. Båda jag och du som läser det här kommer ju garanterat att fortsätta tvätta kläder resten av livet. Hur ofta och hur mycket du tvättar spelar självklart stor roll för elförbrukningen!

Ingun Grimstad Klepp / Författare / forskare / Källa till våra tips!

Titta på tvättmaskinens energimärkning när du köper ny 

Har du planer på att köpa en ny tvättmaskin? Ha då med energiförbrukningen som ett argument för och emot vissa modeller. EU har satt upp regler som tvingar tillverkarna att märka upp sina modeller med så kallad energiklass, där det effektivaste är A och det mest energiförbrukande är G. Men observera att energimärkningen sällan gäller modellens alla program. Använder du ett annat program är risken stor att programmet drar 88 procent mer energi och 70 procent mer vatten än det klassade. (källa: Energimydigheten). 

Titta på det här när du köper ny tvättmaskin:

  • Energiklass – så mycket el förbrukar maskinen. Anges från A-G där A är effektivast. 

  • Kapacitet – så många kilo ryms i maskinen per tvätt 

  • Vattenförbrukning – anges i liter per tvätt med programmet ”Eco 40-60”  

  • Tid i timmar och minuter för programmet ”Eco 40-60”

  • Energianvändning/100 tvättar med programmet ”Eco 40-60”. Anges i kilowatt (kWh).  

  • Centrifugeringsklass anges från A-G, där A är effektivare än G.

11 smarta tips för att sänka elanvändningen vid tvätt

Tips #1 

– Håll kläderna rena

Kan du gnugga bort vissa fläckar och lufta kläderna du använder ofta så sparar du mycket ström. Den billigaste elen är den du aldrig använder. Det förlänger dessutom klädernas livslängd, vilket också är bättre för miljön.

Tips #2

– Köp lättskötta kläder i samma färg

Vissa kläder är lättare att hålla rena än andra. Om dina kläder kräver speciella tvättprogram är det större chans att köra maskiner med få kläder. 

Tips #3

– Ull är guld

Ull luktar mindre än bomulls- och syntetkläder och klarar sig oftare med enbart vädring.

Tips #4

– Långa tvättprogram sparar el

Det låter helt fel, men här är det faktiskt många som saknar kunskap och förståelse. Korta tvättprogram kräver mer vatten än långa, och det är uppvärmningen av vattnet som drar det mesta av elen. 

Tips #5

– Använd inte varmare vatten än du måste

Temperaturen på ditt tvättprogram påverkar energianvändningen mycket. Lägre temperatur sparar ström. Men det är en avvägning mellan hygien och energiförbrukning, för vad är tillräckligt varmt för att kläderna faktiskt ska bli rena? Det är upp till dig, men många kläder som tvättas i 60°C skulle också bli hygieniskt rena i 40°C. 

Tips #6

– Fyll tvättmaskinen

Kör inte halvtomma maskiner! Mängden vatten som går åt för en halvfull maskin är marginellt mindre än för en full. Tvättmaskiner har ofta en rekommenderad maxvikt på varje tvätt. Försök tvätta så mycket det går varje gång för att slippa tvätta flera maskiner.

Tips #7

– Centrifugera på max

Kläder torkar snabbt om du använder maskinens centrifugeringsprogram. Utnyttja centrifugal-kraften när du tvättar. Det låter kanske paradoxalt att en cylinder spinner på högsta nivå skulle dra mindre el än en torktumlare som rullar på i sin takt. Men värmen i torktumlaren gör energiförbrukningen högre.

Tips #8

– Hängtorka dina kläder istället för att tumla

Ja, det är klart att du måste använda torktumlaren ibland. Men alltid? Utmana dig själv att ibland hitta enkla ställen att hänga dina kläder för att torka. Sladdar, remsor eller pinnar är bra alternativ, och på sommaren kan du torka dina kläder ute. Kom också ihåg att kontrollera tvättanvisningarna. Det finns många kläder som inte borde vara i torken alls. 

Tips #9

– Torka kläderna i rummet du använder

Försök att torka dina kläder i rum du använder och värms upp ändå. Om du måste värma upp ett helt rum för att torka kläder är det förmodligen bättre att kasta det i tumlaren. Men kom ihåg att ventilera väl när du torkar kläder inomhus, så att du undviker att fukten från kläderna skapar dåligt inomhusklimat. 

Tips #10

– Tänk på klädtork när du inreder

Få av oss tänker på torkning av kläder när vi inreder våra hem, men det kanske vi borde? Om du har klädhängning i åtanke när du möblerar din bostad, så att det blir superlätt att hängtorka istället för att torktumla, ökar sannolikheten drastiskt att du också gör det.

Tips #11

– Byt till billig el

Valet av elbolag och elavtal påverkar inte mängden energi du använder, men det påverkar kostnaden. Det billigaste på sikt brukar vara ett rörligt elavtal. Se till att välja ett bolag med låg månadskostnad, och med ett lågt påslag på elpriset. Göta Energi och deras elavtal Spot On är ett utmärkt exempel. Läs gärna mer deras rörliga elavtal  Spot On här


Tipsen 1–10 är hämtade och översatta från Ingun Grimstad Klepps bok Lettstelt – rene klær med lite arbeid og miljøbelastning (”Lättskött – Rena kläder med lite arbete och miljöbelastning”). Tips 11 är vårt eget tips.

Fler artiklar

Postadress

Göta Energi

Box 3218

400 10 Göteborg

Organisationsnummer

556193-5585

Vår integritetspolicy

Följ oss i sociala medier

facebookLinkedin logoyoutube_logo
TryggehandelSchysst elhandel badgeuc_logoWater Aid