Vintertrygg ger dig rörligt elpris på sommaren och fast (bundet) på vintern – det bästa av två världar!
Vintertrygg ger dig rörligt elpris på sommaren och fast (bundet) på vintern – det bästa av två världar!

Vad är Vintertrygg och varför ska du välja det?

Vad är Vintertrygg och varför ska du välja det?

Vintertrygg är Göta Energis mixade elavtal. Det innebär att du har rörligt elpris ena halvan av året och fast (eller bundet) elpris den andra halvan. Det kan vara väldigt klokt, sett ur en ekonomisk synvinkel. Men framförallt – tryggt. Läs vidare så förklarar vi hur och varför!

Göta Energis mixade elavtal Vintertrygg ger dig möjligheten att kombinera ett lågt rörligt elpris på sommaren med ett bundet/fast på vintern. Supersmart! Den första oktober binds det rörliga elpriset för vintern, för att sedan återgå till ett rörligt elpris när det våras, den första april. Bytet sker helt automatiskt, och du kan helt stänga tankarna på elpriset. Precis som det ska vara.

För att förstå vad ett mixat elavtal är så behöver vi förklara vad ett rörligt respektive bundet (eller fast) elpris är, så vi börjar där.

Ett rörligt elpris är ett pris som följer elmarknaden, timma för timma, dag för dag. Som kund hos Göta Energi betalar du dock endast ett snittpris för den föregående månaden, plus ett av marknadens lägsta påslag (1öre/kWh). Och de statliga avgifterna moms och elcertifikatavgift, så klart.

Ett rörligt avtal kan röra sig en hel del, både upp och ner, beroende på hur stor tillgång och efterfrågan det är på el just då. På sommaren är ofta tillgången på el stor samtidigt som efterfrågan är lägre, vilket då generellt resulterar i lägre elpriser.

Ett fast pris kan istället jämföras med en bunden ränta på ett huslån. Det vill säga att du har ett och samma elpris under en längre period. Den enda faktorn som påverkar hur din elkostnad ändras månad till månad är hur mycket el du använder, inget annat.

Ett fast elpris uppskattas ofta av de som vill veta vad deras elpris ska vara hela tiden, även om det innebär att det priset ibland är aningen högre än det rörliga. Du kanske vet att ni använder 20 000 kWh/år, och i er budget rymmer 20 000 kr för elen. Då bör du binda ditt elpris under 1 kr/kWh. Om priset på elbörsen sticker iväg, kan du vara säker på att du ändå inte spräcker din budget. Förutsatt att du inte börjar använda mer el under perioden, så klart. 

Tittar man på historisk data över elpriset, ser man ett tydligt mönster. El är ofta stabilt lågt under senvåren, sommaren och tidig höst, för att röra sig mer när kylan och mörkret tränger sig på igen. Husen vi bor i och byggnaderna vi jobbar i behöver ju värmas upp, samtidigt som temperatur och väder gör att produktionen ofta minskar. 

För att summera kan du alltså med Vintertrygg njuta av tryggheten av ett fast elpris på vintern, när priserna ofta fluktuerar mer, och ett rörligt elpris under sommaren, när priserna ofta ligger på en lägre nivå. Observera dock vänligen att vi som elhandelsbolag varken kan påverka elpriserna eller sia om dess upp- och nedgångar framåt. Det enda vi vet säkert är hur priserna sett ut historiskt, och det är det som ligger till grund när vi skapade Vintertrygg.

Hur gör man för att teckna Vintertrygg? 

Oavsett om du är kund hos oss på Göta Energi idag eller inte kan du byta till Vintertrygg. Det kostar ingenting att byta, och om du byter från ett annat elbolag så löser vi allt krångel för dig. Det är alltså enkelt att byta till Vintertrygg! Klicka här för att teckna Vintertrygg i några få enkla steg. Eller så hör du av dig till oss, om du föredrar det. Det tar nog lite längre tid, men du får personlig service och du kan räta ut eventuella frågetecken på direkten. Ring oss på 020-23 15 00!

Hoppas du fick svar på dina frågor och funderingar!

Fler artiklar

Postadress

Göta Energi

Box 3218

400 10 Göteborg

Organisationsnummer

556193-5585

Vår integritetspolicy

Följ oss i sociala medier

facebookLinkedin logoyoutube_logo
TryggehandelSchysst elhandel badgeuc_logoWater Aid