Vad är Schysst elhandel och så fungerar det – Göta Energi
Vad är Schysst elhandel och så fungerar det – Göta Energi

Enkelt val: Välj en schysst elhandlare (som Göta Energi)

Enkelt val: Välj en schysst elhandlare (som Göta Energi)

Välj en certifierad, schysst elhandlare när du byter elbolag. Då är du och ditt elavtal i trygga händer. Då har du fått korrekt information om ditt avtal när du tecknade och att priset är tydligt och stämmer. Att välja något annat vore tokigt.

 “Schysst elhandel” är branschorganisationen Energiföretagens kvalitetsgaranti som ställer höga krav på att saker och ting går rätt till. 

För att bli certifierad elhandlare krävs att man förbinder sig till 18 kundlöften som Energiföretagen bestämt. Här läser du mer om hur det fungerar och vad det innebär för dig som elkonsument.

Schysst elhandel är ett kvitto på att vi som elbolag sköter oss generellt, och specifikt när vi presenterar vårt erbjudande. Den gör att du och alla andra elkunder kan känna er trygga i ert val av elavtal och -bolag, förutsatt att ni väljer ett certifierat. Det ska vara tydligt vad du köper och vad avtalet innebär och målet med certifikatet är fler nöjda elkunder. 

Endast 28 procent av svenska elbolag certifierade schyssta elhandlare

Idag finns det cirka 150 elbolag i Sverige. Av dem är 42 certifierade schyssta elhandlare. Varför det inte är fler? Det beror bland annat på att Energiföretagen Sverige ställer höga krav på elhandlaren (mer om dessa krav längre ner), vilket inte alla elbolag har kapacitet att uppfylla eller förbinda sig till. Tittar vi på antalet kunder så ser det bättre ut! Idag är drygt tre fjärdedelar av alla svenska hushåll kunder hos en certifierad schysst elhandlare.

Schysst elhandel är branchorganisationen Energiföretagens kvalitetscertifikat. Leta efter denna symbolen när du byter elavtal.

18 kundlöften som krävs för Schysst elhandel som Göta Energi gladeligen förbinder sig till

För att vara certifierad schysst elhandlare krävs att man uppfyller de 18 kundlöften som branschorganisationen Energiföretagen Sverige satt upp. Här nedan är fem exempel. Hela listan med originalformuleringarna hittar du via länken längre ner.

Särskild hänsyn till utsatta kunder

Vi ingår aldrig avtal med någon om det finns anledning att tro att kunden har svårt att ta till sig information och förstå innebörden att teckna elhandelsavtalet, oavsett om det är språkförbistringar eller annat.

Tydlig avsändare

Det ska aldrig finnas några tvivel att det är Göta Energi du ingår elavtal med, och vad vi gör. Därför är vi supertydliga med att det är vi som är avsändare i vår kommunikation; avtal, villkor, räkningar och andra utskick.

Avtalsingående vid telefonförsäljning

Om du blir uppringd av en av våra telefonförsäljare, och tecknar avtal den vägen, ber vi dig om att du ska godkänna avtalet skriftligen för att avtalet ska vara giltigt. 

Tydlig och korrekt prisinformation

Vi är alltid tydliga med vilket pris som gäller. I de fall priset inte kan anges i förväg ska det klart och tydligt framgå hur priset beräknas. Du som kund ska förstå vilka delar av elpriset som kan ändras under avtalets gång och vilka fasta påslag som tillkommer.

Ångerrätt

Du har alltid ångerrätt på ditt elhandelsavtal. Det gäller även om du tecknar avtalet via annan part för vår räkning (till exempel en av Göta Energis underleverantörer).

›› Här är listan på alla 18 kundlöften för Schysst Elhandel

Vad det innebär för dig som är kund hos ett certifierat elbolag

De ovan nämnda 18 kundlöftena går längre än vad lagen kräver och finns för att det ska bli enklare för dig som kund att vara trygg i ditt val av elavtal. Som kund till Göta Energi (eller något annat certifierat elbolag) kan du alltså koppla av i vetskapen att allt gått rätt till när du tecknade. Superskönt, supersmart och superbra! 

 ›› Här kan du se Göta Energis olika elavtal. Vilket passar dig bäst?

Fler artiklar

Postadress

Göta Energi

Box 3218

400 10 Göteborg

Organisationsnummer

556193-5585

Vår integritetspolicy

Följ oss i sociala medier

facebookLinkedin logoyoutube_logo
TryggehandelSchysst elhandel badgeuc_logoWater Aid