Varför är elpriset så högt just nu?
Varför är elpriset så högt just nu?
Just nu har vi för perioden höga elpriser över hela landet, oavsett vilken elleverantör du har. Så om du tycker att din elräkning är ovanligt stor denna månad, är det inte så konstigt. Speciellt om du bor i Sveriges södra delar. Men vad kommer det sig? Vad påverkar elpriset egentligen, och varför skiljer det sig i olika delar av landet? Läs vidare så får du veta mer.
Att elpriserna går upp och ner är inte ovanligt. Faktum är att priset varierar från timme till timme, dag till dag. Men de svängningarna märker du som elkonsument oftast inte av, då det vanligaste är att priset på din faktura är baserat på ett genomsnittspris för månaden. Men med det sagt så skiljer sig ändå snittpriset från år till år, och mellan olika delar av landet.
Påverkar tillgång och efterfrågan priset på el?
Ja, precis som med så mycket annat är det tillgång och efterfrågan som påverkar elpriset. Vad det innebär mer konkret? Om vi tittar på vattenkraft som ett exempel. Det har vi mycket av i Sverige. En regnig sommardag kanske du svär, men som elkonsument kan du glädjas åt att vattenreserverna fylls på. Detta vatten används sedan för att producera el när efterfrågan ökar under vintern. En torr sommar är reserverna inte lika påfyllda, och det resulterar i mindre och dyrare el. Andra faktorer, utöver nederbörd, som spelar in när det gäller förnybar energi är så klart vind, soltimmar och temperatur.
>> Läs också: Elområde – Vad är det?
Kärnkraft och fossil energi är inte väderberoende
Efter en del underhållsarbete under sommaren öppnas nu både reaktorerna Forsmark 2 och Ringhals 3 för drift igen. Det jämnar så klart ut prisbilden, men nu när vi så sakteliga går mot vinter igen lär efterfrågan öka, och i takt med det: fortsatt höga priser.
En annan faktor som påverkar är den globala ekonomin. Många länder börjar nu öppna upp igen efter pandemin, bland annat Kina. De är en stor konsument av fossil energi (kol och gas), vilket ökar efterfrågan på fossila bränslen i hela världen, vilket påverkar elpriserna också i Sverige.
Elöverskott i norr hjälper inte ett elunderskott i söder
Väder och vind har alltså stor påverkan på elpriset, men det är inte det som är den primära anledningen till att elpriset skiljer sig mellan olika delar av Sverige. Det beror på att planerbar produktion av el (kärnkraft, i klartext) i södra Sverige lagts ner, samtidigt som det byggs mycket vindkraft i norr. Det hade inte spelat så stor roll om inte möjligheten att transportera elektriciteten längs Sverige, den så kallade överföringskapaciteten, var väldigt begränsad och därmed dyr. Och det kommer den att vara ett bra tag framöver.
Bind ditt rörliga elpris under kortare perioder med Priskollen
Som kund hos Göta Energi kan du göra ett bra elavtal ännu bättre. Vi erbjuder en handfull olika fördelsprodukter, bland annat Priskollen. Priskollen är en tjänst som gör det möjligt att binda ditt elpris under en kortare period, trots att du har ett avtal med rörligt elpris. Våra experter hör av sig när vi bedömer att risken för pristoppar ökar. Det är först då du behöver ta ställning till om du vill binda, eller fortsätta på rörligt. Smart va?
[Texten publicerades i september 2021. Här är en nyare text om elprisets läge]