Elnät fågelperspektiv
Elnät fågelperspektiv

Varför får jag två elfakturor?

Varför får jag två elfakturor?

En vanligt förekommande kundfråga är varför man får två elfakturor i samband med sin elleverans. Många vet inte att de behöver två elavtal och blir därför förvånade. Vi reder ut begreppen elnätsbolag och elhandelsbolag – och varför du alltid ska göra ett aktivt val av det sistnämnda. Häng med!

Elnätsbolag

Det företag som transporterar el till din bostad genom ledningar, kraftstationer och kablar är ditt elnätsbolag. Man väljer inte själv vilket elnätsbolag man ska ha, det avgörs av var i landet du bor då olika nätbolag äger olika elnät. Din nätägare ansvarar för underhåll och utveckling av elnät och elledningar som elen transporteras via. 
Elnätsbolagens priser kontrolleras och regleras av Energimarknadsinspektionen, så du behöver aldrig vara orolig att du betalar ett för högt pris. Du kan se vilket nät du tillhör hos Svenska Kraftnät.

Elhandelsbolag

Göta Energi är ett elhandelsbolag. Och inte vilket som helst; vi är Sveriges största utmanare på elmarknaden. Vi köper el från elbörsen Nord Pool och säljer den vidare till kunder över hela landet som använder den varje gång de tänder en glödlampa, startar TV:n eller steker frukostägget.
Vi uppmanar alla att göra ett aktivt val av elhandelsbolag. Elhandelsavtalet påverkar nämligen elpriset mest, och det finns idag många olika avtalsformer att välja mellan beroende på boendeform och förbrukning. Både din nät- och elfaktura baseras på hur mycket el du använder i bostaden, så tänk energismart när du väljer avtalsform.Vi på Göta Energi är det enkla valet för alla som gillar billig el, och finns alltid tillhands om du vill ha hjälp att hitta rätt elavtal för just dig. Läs mer om våra olika elavtal här. Du är alltid varmt välkommen att kontakta oss för rådgivning och frågor!

Fler artiklar

Kundservice

Tel: 020-23 15 00

Mån–Tors 09:00-17:00

Fredag 09:00-16:00

Postadress

Göta Energi

Box 3218

400 10 Göteborg

Organisationsnummer

556193-5585

Vår integritetspolicy

Följ oss i sociala medier