Elräkning från två olika företag? Det är inte konstigt. Låt oss förklara!
Elräkning från två olika företag? Det är inte konstigt. Låt oss förklara!

Varför får jag två elfakturor?

Varför får jag två elfakturor?

En vanlig fråga bland kunder som precis börjat få el från oss är "varför får jag två elfakturor?". En fullt rimlig fråga! Det är inte allmän kunskap att du behöver två elavtal. Här reder vi ut varför, begreppen elnätsbolag och elhandelsbolag – och varför du alltid ska göra ett aktivt val av det sistnämnda. Häng med!

Nätbolag (eller elnätsbolag) – vad är det?

Ditt elnätsbolag är det företag som transporterar el till din bostad. Helt enkelt genom etnätet; ledningar, kraftstationer och kablar. Du kan inte själv välja vilket elnätsbolag du ska ha, utan det avgörs av var i landet du bor. Olika nätbolag äger olika elnät och har också monopol på just det området. Det är din nätägare (eller nätbolag) som ansvarar för underhåll och utveckling av elnät och elledningar som elen transporteras genom.
Elnätsbolagens priser kontrolleras och regleras av Energimarknadsinspektionen, så du behöver aldrig vara orolig att du betalar ett för högt pris. Du kan se vilket nät och nätbolag du tillhör hos Svenska Kraftnät (eller på en av dina två elräkningar).

Elhandelsbolag (eller elbolag) – vad är det?

Göta Energi är ett av Sveriges ca 150 elhandelsbolag. Det är vi som säljer och levererar elen. Vi köper (precis som alla etablerade elbolag i Norden) el från elbörsen Nord Pool och säljer den vidare till dig och andra kunder över hela landet. Avregleringen av elhandeln skedde år 1996, och sedan dess har du och alla andra boende i Sverige möjlighet att välja elbolag själva.
Vår rekommendation är att göra ett aktivt val av elhandelsbolag. Det är nämligen det som påverkar ditt elpriset mest, och det finns idag många olika avtalsformer att välja mellan, beroende på boendeform och förbrukning. Både din nät- och elfaktura baseras på hur mycket el du använder i bostaden, så tänk energismart när du väljer avtalsform.Göta Energi är det självklara valet för dig som gillar enkelt och bra, och vi finns alltid tillhands om du vill ha hjälp att hitta rätt elavtal för just dig. Läs mer om våra olika elavtal här. Du är alltid varmt välkommen att kontakta oss för rådgivning och frågor!

Fler artiklar

Postadress

Göta Energi

Box 3218

400 10 Göteborg

Organisationsnummer

556193-5585

Vår integritetspolicy

Följ oss i sociala medier

facebookLinkedin logoyoutube_logo
TryggehandelSchysst elhandel badgeuc_logoWater Aid