WaterAid-Ifaliana
WaterAid-Ifaliana

WaterAid förändrade livet i Ifalianas och Clements byar

WaterAid förändrade livet i Ifalianas och Clements byar

Göta Energi är partner till den internationella organisationen WaterAid vars vision är en värld där alla har rent vatten, toaletter och hygien. Tack vare WaterAid har över 28 miljoner människor fått tillgång till rent vatten sedan 1981 och över 28 miljoner människor har fått tillgång till toaletter sedan 2004. Två av dem är Ifaliana och Clement.  

Ifaliana, 8 år, bor i den lilla byn Antanetikely på Madagaskar. Antanetikely ligger i ett av de fattigaste områdena på Madagaskar, och fram tills nyligen saknade alla i byn rent vatten. Istället drack de smutsigt vatten som de hämtade direkt från risfälten. Vatten fullt av bakterier och parasiter som gjorde Ifaliana och de andra sjuka i diarrésjukdomar. 
I en annan by på Madagaskar, Antsesika, bor Clement som är 29 år. I Clements by hämtade alla sitt dricksvatten från en smutsig flod vilket gjorde att hans son Herve ofta blev sjuk. Värst var de ständiga diarréerna. Men 2017 förändrades allt när WaterAid installerade ett gravitationsflödessystem i området; sedan dess har byn haft rent vatten för första gången någonsin. Gravitationsflödessystem är väldigt användbart i områden som är kulliga eller bergiga då vatten från ett skyddat vattendrag eller en källa som ligger på högre mark leds ner till lagringstankar, med hjälp av gravitationen. Från lagringstankarna leds vattnet därefter ut till de kringliggande byarnas vattenkranar, vars placering bestämts tillsammans med lokalbefolkningen. En kran kan förse ungefär 100-250 personer med rent vatten. 

Och hur gick det för Ifaliana och alla de andra i hennes by? 

"Tidigare gick vi till risfälten för att hämta vatten. Men det behöver vi inte längre eftersom vi har kranar här nu." – Ifaliana, om hur livet har förändrats sedan WaterAid installerade ett gravitationsflödessystem i byn 2019. 

Utöver att bygga vattensystemen i Ifalianas och Clements byar utbildar WaterAid lokala vattentekniker som underhåller systemet på plats – och Clement är en av dem. Idag ser han till att vattensystemet fungerar och lagar det vid behov. Tack till alla kunder som är med och bidrar till WaterAids arbete för allas rätt till rent vatten, sanitet och hygien världen över. Ifalianas och Clements berättelser är ett bevis på den skillnad ni gör. 

Läs mer här om fördelsprodukten Rent Vatten och vårt samarbete med WaterAid. 

Fler artiklar

Postadress

Göta Energi

Box 3218

400 10 Göteborg

Organisationsnummer

556193-5585

Vår integritetspolicy

Följ oss i sociala medier

facebookLinkedin logoyoutube_logo
TryggehandelSchysst elhandel badgeuc_logoWater Aid