Teckna ett smart elavtal - student

Att ha rätt elavtal kan vara en viktig del av din budget som student, och det är viktigt att välja det avtal som passar dina behov och din plånbok. Teckna ett smart fossilfritt elavtal enkelt online på 2 minuter.

Fortum tarkka
Appen Mitt Fortum

Vår app hjälper dig bli elsmart och sänka din elräkning

Ladda ner och testa
Collaboration partners
Trygghet

Vi är certi­fi­erade enligt Schysst elhandel

Läs mer
Light bulb
100% fossilfri energi

Elen du köper är fossilfri och kommer från sol, vind, vatten eller kärnkraft

Läs mer

 

Hur vet man vilket elavtal man ska ha?

Att ha rätt elavtal kan vara en viktig del av din budget som student, och det är viktigt att välja det avtal som passar dina behov och din plånbok. Att välja rätt elavtal handlar om att förstå dina behov och hitta det avtal som passar dig bäst. Tänk på dina behov och hur ofta du använder el. Om du till exempel bor i en studentlägenhet med en delad elräkning och ni behöver veta vad ni betalar per kWh, kanske det vara en bra idé att teckna ett elavtal där du betalar en fast elpris istället för ett rörligt elpris.

Vem har billigast elavtal?

Att hitta det billigaste elavtalet beror på dina personliga behov och var du bor. Hos Fortum erbjuder vi olika elavtal som är anpassade för olika behov och plånböcker. Här är en kort översikt över några av Fortums vanligaste elavtal:

  • Rörligt elpris - Ett avtal där priset påverkas av marknadspriset på el, vilket innebär att priset kan variera från månad till månad.
  • Timpris - Ett timprisavtal är ett elavtal där elkostnaden varierar beroende på vilken tid på dygnet du använder elen.
  • Fast elpris - Ett avtal där priset är fast under hela avtalsperioden, vilket ger en ökad förutsägbarhet så att du vet vad du betalar per kWh.

Vad händer om man inte har ett elavtal?

Det är viktigt att du har gjort ett aktivt val när det kommer till elavtal men om du inte har tecknat ett elavtal kommer du ändå att få el. I det fallet så kommer din elnätägare anvisa dig till en elhandlare och du får då ett så kallat anvisat elavtal. Ett anvisat elavtal innebär ofta att du betalar mer än om du gör ett aktivt val av elavtal.

Vad kostar el för en student?

Vad gäller genomsnittsstudentens elförbrukning och kostnaden för elräkningen så finns det ingen exakt siffra som gäller för alla studenter, eftersom det varierar beroende på flera faktorer, som till exempel var du bor, storleken på bostaden, användningsvanor och vilken typ av avtal du har.

Enligt en undersökning som Fortum genomförde, från 2021, som omfattade 1 000 svenskar mellan 18 och 30 år, så uppgav studenterna att de i genomsnitt betalar 651 kronor i månaden för sin elräkning. Det är viktigt att komma ihåg att detta bara är ett genomsnitt och att kostnaden kan variera beroende på individuella omständigheter och elprisets svängningar.

En student som bor i en lägenhet på cirka 40 kvadratmeter och som använder sig av vanliga hushållsapparater som dator, TV, kylskåp och mobiltelefon, kan förväntas använda cirka 1 500 kWh per år. Även det kan variera beroende på vanor, vilka typer av apparater som används och hur ofta.

 

Rörligt elpris

Populärt val
  • Aldrig någon bindningstid
  • Följer förändringarna på elmarknaden och ger dig ett medelpris per månad på elen
  • Vårt mest populära avtal, har historiskt gett det lägsta priset över tid. 
Beräkna rörligt elpris

Timpris

Nyhet
  • Aldrig någon bindningstid
  • Följer förändringarna på elmarknaden och ger dig ett nytt elpris för varje timme på dygnet
  • För dig som har möjlighet att följa elpriset dagligen och lägga om din förbrukning till dygnets billigare timmar
Beräkna ditt timpris

Fast elpris

  • Bind ditt elpris i 1 eller 3 år
  • Ett fast pris påverkas inte av förändringarna på elmarknaden
  • Du vet vad ditt kWh-pris är under hela avtalsperioden
Beräkna ditt fasta elpris
Certifiering: