Rörligt elpris

Rörligt elpris är vårt mest populära val och passar de som inte har några problem med att elpriset varierar. Priset följer förändringarna på elmarknaden vilket gör att elpriset du betalar skiljer sig något från månad till månad. Dock har det historiskt visat sig att rörligt elpris oftast ger ett lägre pris över tid.

Teckna rörligt elavtal
Cost efficient
Ett av marknadens lägsta påslag

Ett påslag på 2 öre/kWh så länge du är kund och en fast månadsavgift på 69 kr

Easiness
Aldrig någon bindningstid

Ett rörligt elavtal ger dig flexibilitet och möjlighet att ändra ditt avtal.

Renewable
100% fossilfritt

100% fossilfri el från sol, vind, vatten eller kärnkraft.

Fortums rörliga elpris och avtal

Ett avtal med rörligt elpris passar dig som tycker att det är okej att elpriset varierar, eftersom du vet att kostnaden ofta blir lägre över tid. Det rörliga elpriset följer den nordiska elmarknadens svängningar. Ena månaden kan priset bli lägre, andra månaden kan priset gå upp. Rörligt elpris har som sagt historiskt visat sig vara billigare än fast elpris, så i längden lönar det sig att välja ett rörligt elpris. Gillar du som person dock att veta precis vad du betalar månad för månad kanske fast elpris är att rekommendera, man går dock miste om det billigare elpriset när priset är lågt.

Fördelen för dig som kund är att Fortums rörliga elpris inte har någon bindningstid, så du kan när som helst byta till ett elavtal med fast elpris hos Fortum. Känner du dig lite osäker och behöver teckna ett elavtal idag så kan du alltid börja med ett avtal med rörligt elpris för att sedan utvärdera om du vill hellre vill ha ett fast elpris och byta till det.

Fördelarna med Fortums rörliga elpris

  • Oftast lägre pris över tid
  • Du har ingen bindningstid
  • Alltid 100% fossilfri el

Hur sätts vårt rörliga elpris?

Priser baseras på en mängd olika faktorer, nedan har vi listat vad som påverkar elpriser och det du betalar i kWh-pris på din faktura.

  • Kostnaden för den el vi köper in från den nordiska elbörsen Nord Pool, det så kallade spotpriset
  • Kostnad för elcertifikat
  • Avgifter till Svenska kraftnät och Nord Pool
  • Våra kostnader för balanskraft, det vill säga skillnaden mellan hur mycket el vi planerar att sälja och sedan faktiskt säljer

Rörligt elpris med timmätning

Många av våra kunder har ett rörligt elpris med månatlig mätning, men fler och fler är intresserade av att byta sitt rörliga pris från månadspris till timpris. Det innebär att du får ett nytt elpris för varje timme på dygnet och kan utnyttja dygnets billigare timmar i högre rad. 

Vi hjälper dig gärna att bedöma hur mycket timmätning påverkar just dina elkostnader. Läs mer om timmätning/timpris här. 

Rörligt elpris med mängdrabatt om du har fler boenden

Om du har en sommarstuga, övernattningslägenhet eller andra boenden erbjuder vi dig mängdrabatt. För varje extra boende får du 20 kronor i rabatt i månaden. Så ju fler boenden som har el från Fortum, desto billigare blir det. Dessutom kan du samla allt på en faktura.

För att få mängdrabatten köper du el från Fortum till dina boenden och låter samma person stå som mottagare på alla fakturor. Om du har ett boende hos Fortum och ett hos någon annan elleverantör kan du fortfarande byta till oss och få rabatten. Kontakta oss så berättar vi mer. Du kan bara använda mängdrabatten för dina elhandelsavtal, och inte för dina nätavgifter. Rabatten gäller inte heller för elhandelsavtal med Rörligt Elpris med EuroBonus.

Vill du skaffa mängdrabatt? Ring kundservice på telefon 020-46 00 00.

Se ditt pris och teckna vårt avtal med rörligt elpris

Teckna elavtal
New contract

Teckna elavtal med rörligt elpris

Att teckna ett avtal med rörligt elpris på Fortum är enkelt. Du gör det dessutom på några minuter.

Teckna avtal med rörligt elpris
Contact by phone

Vi berättar gärna mer om rörligt elpris

Är du osäker på något och vill veta mer? Ring oss så får du prata med en riktig person.

020-46 00 00

Skräddarsy ditt elavtal med våra populära tilläggstjänster.

Förbättra ditt elavtal

  • Skräddarsy ditt elavtal med smarta tjänster
  • Ingen bindningstid
Se våra tilläggstjänster
Spot price

Vad betyder spotpris på el?

Spotpris - så fungerar det och så kan du dra nytta av det.

Så fungerar spotpris
Energy market data

Så sätts elpriset

Hur sätts egentligen elpriset och vilka olika faktorer påverkar? 

Så sätts elpriset

Vanliga frågor kring elpriser

Hur bestäms elpriset?
Chevron down

Den nordiska elbörsen NordPool fungerar som en auktionsplats för el där alla elhandlare köper och säljer sin el. Det som påverkar om priset går upp eller ner beror främst på tillgång och efterfrågan. Tillgången vid en given stund beror på hur mycket el som produceras i våra kraftverk. Mycket nederbörd och stark vind ger bra elproduktion från vatten- och vindkraft till exempel. Är det dessutom varmt ute blir hushållens uppvärmningsbehov lägre, dvs efterfrågan blir lägre. När tillgången är större än efterfrågan så sjunker elpriset, vilket gör att elen blir billigare. Och när efterfrågan blir större än tillgången så ökar elpriset. 

Sverige är indelat i fyra elområden som också påverkar ditt elpris. I de norra elområdena är elpriset generellt sett billigare eftersom mycket av Sveriges el produceras där och det därmed finns ett överskott på el. Medan det i de elområden som ligger mer söderut kan ha högre elpris.

Vad betyder timpris och månadspris?
Chevron down

Elavtal med rörligt elpris och som har timpris följer helt och hållet spotpriset per timme. Det innebär att du betalar det pris på elen som är satt under den givna timmen. Detta möjliggör att du kan planera din elanvändning och lägga konsumtionen på dygnets billigare timmar. Läs mer om timpris här.

Har du ett elavtal med rörligt elpris och har månadspris så följer du inte spotpriset per timme utan då får istället genomsnittspriset för månaden. Det är i dagsläget den vanligaste mätmetoden.

Så lägger du om till timpris
Chevron down

När du blivit kund hos Fortum och har ett aktivt, rörligt elavtal kan du lägga om från månadspris till timpris på två sätt:

I telefon – ring vår kundservice så hjälper vi dig lägga om till timpris.

Timmätning sköts av det nätbolag som äger elnätet i det område där du bor, men väljer du Fortum så sköter vi bytet åt dig och tar kontakt med din nätägare utan att du behöver tänka på något. Bytet kan dröja upp till tre månader beroende på vilket nätbolag du har, men går vanligtvis betydligt snabbare.

  • Timpris passar dig som vill och kan påverka din elförbrukning. Det möjliggör att du kan använda elen när den är som billigast och avstå vid pristopparna.
  • Timpris är inte för alla. Om du inte har möjlighet att lägga om de stora posterna i din elförbrukning riskerar din elräkning istället att bli högre.
  • Vi har många smarta funktioner i appen Mitt Fortum som hjälper dig hålla koll på elpriset och din förbrukning.
Vad är skillnaden på spotpris och timpris?
Chevron down

Spotpris och timpris är i grunden samma sak. Spotpriset är det som sätts timme för timme på elbörsen Nordpool, och som ligger till grund för både det rörliga månads- och timpriset. Timpris kallar vi det rörliga avtal som till 100% baseras på spotpriset på Nordpool. 

Läs mer om Nordpools spotpriser här

Läs mer om avtal med timpris här 

Hur väljer jag mellan fast och rörligt elpris?
Chevron down

Det finns fördelar och nackdelar med båda avtalen och det vikti­gaste är att du gör ett aktivt val för vad som passar dig och din ekonomi bäst.

Boendesituation

Din boendesituation spelar givetvis in i valet mellan fast eller rörligt elpris. Bor du i en villa är elförbrukningen högre än i en lägenhet och eventuella höjningar i priset med ett rörligt elavtal kan slå hårt på ekonomin. Samtidigt får man heller då inte fördelen av att betala ett lägre pris när nivåerna för elpris är låga. Förbrukningen är ofta kopplad till bostadsform och generellt sett är förbrukningen högre desto större du bor, men undantag för fritidshus där elen kanske inte alltid är påslagen. Fundera över ditt eget boende och tänk igenom hur stor förbrukning du har eller kommer att få.

Personlig ekonomi

Har du lite mindre över i plånboken varje månad kan det vara en fördel att välja ett fast elpris, då vet du varje månad vad du betalar per kilowattimme och det kan inte bli några förändringar i priset under den tiden avtalet löper. Då är elräkningen jämnare och du vet med större säkerhet vad du ska betala per månad.

Intresse att följa elmarknaden

Är du intresserad och kan tänka dig följa elmarknaden är ett rörligt elavtal att rekommendera. Ett rörligt elpris brukar vara billigare över tid även om det kan skilja dig en del från månad till månad. Med Fortums app kan du enkelt följa elpriset och se hur det skiljer sig mellan månaderna och vad du ska betala. Vilket ger dig som konsument full transparens och koll över till avtal.

Tryggt eller varierande

Det kan kännas tryggt att betala samma pris per kilowattimme varje månad med ett fast avtal. Dock får du inte ett lägre pris om kilowattpriset går ner. Mycket handlar om dig som person och hur du gillar att sköta din ekonomi. Är du beroende av att ha ful kontroll eller kan tänka dig betala lite mer ibland, och lite mindre ibland?

 

Känns valet mellan fast eller rörligt elpris svårt?
Chevron down

Ett tips för dig som har svårt att bestämma sig är att alltid börja med ett rörligt elpris. Det rörliga elprisavtalet har ingen bindningstid vilket göra att du när som helst kan gå över till ett avtal med fast elpris. Då slipper du funder på vilket avtal som är bäst för dig just nu, för det är alltid billigare att göra ett aktivt val än att bli tilldelad ett elavtal.

Tycker du då att det rörliga elpriset fungerar bra behöver du inte göra någonting utan låta avtalet löpa på tillsvidare. Att inte ha någon bindningstid kan vara en fördel i sig. 

Läs mer om valet mellan fast- och rörligt elpris här.

Hur kan jag minska mina elkostnader?
Chevron down

När elpriserna går upp så drabbar det många hushåll. Det går att påverka sina elkostnader dels genom att se till att man har rätt elavtal, men kanske främst genom att minska sin elförbrukning. Att hålla nere sin elförbrukning är inte bara bra för plånboken, utan även för miljön. För ju mindre el vi använder, desto mindre behöver vi producera.

Läs mer om hur du kan få ner dina elkostnader för hemmet här. 

Läs mer om hur du kan få ner elkostnaderna på ditt företag här. 

Vad är elpriset idag?
Chevron down
Certifiering: