
FAQ
Vanliga frågor och svar
Avtal
Hur fungerar Spot On?
Med Spot On får du ett elpris som alltid följer elbörsens utveckling, med ett av marknadens lägsta påslag. Med Spot On hänger du med när priset svänger, vilket ger dig enkelhet, flexibilitet – och en garanterat bra deal!
Jag har avtalet El till Inköpspris, vad är det?
Du kan läsa mer om ditt avtal El till inköpspris här
Varför får jag två elfakturor?
Detta är en vanligt förekommande kundfråga om varför man får två elfakuror. Här kommer en förklaring:
Elnätsbolag:
Det företag som transporterar el till din bostad genom ledningar, kraftstationer och kablar är ditt elnätsbolag. Man väljer inte själv vilket elnätsbolag man ska ha, det avgörs av var i landet du bor då olika nätbolag äger olika elnät. Din nätägare ansvarar för underhåll och utveckling av elnät och elledningar som elen transporteras via.
Elhandelsbolag:
Göta Energi är ett elhandelsbolag. Vi köper el från elbörsen Nord Pool och säljer den vidare till konsumenter och företag över hela landet som använder den varje gång de tänder en glödlampa, startar TV:n eller steker frukostägget.
Vilket elhandelsbolag du har är ett val du själv gör, men det bör vara ett genomtänkt sådant. Elhandelsavtalet påverkar elpriset mest, och det finns idag många olika avtalsformer att välja mellan beroende på boendeform och förbrukning. Både din nät- och elfaktura baseras på hur mycket el du använder i bostaden, så tänk energismart när du väljer avtalsform. Vi på Göta Energi finns alltid tillhands om du vill ha hjälp att hitta det rätta elavtalet för just dig.
Se gärna vår film där vi förklarar skillnaden mellan el och nät, här.
Hur vet jag vilket elavtal jag har?
Du kan logga in på Mina sidor för att kolla vilket avtal du har. Annnars kontaktar du vår kundservice på telefon 020-23 15 00 eller via vårt kontaktformulär så hjälper vi dig med information om ditt elavtal.
Hur gör jag för att få Göta Energi som elleverantör?
Teckna avtal med hos här på webben eller ring vår kundservice på 020-23 15 00.
Vad är inköpspriset på el?
I inköpspriset på el ingår volymvägt spotpris, avgifter till Svenska Kraftnät och nordiska elhandelsbörsen Nord Pool. Priset varierar från månad till månad och baseras på tillgång och efterfrågan. Här kan du se historiska priser.
Jag har tecknat avtal med Göta Energi, när börjar ni leverera el till mig?
När du har tecknat ett elavtal med Göta Energi hämtar vi in de anläggningsuppgifter som behövs för att vi ska kunna leverera el till dig. Elleveransen från oss startar när vi fått klartecken från din tidigare elleverantör om när du är fri att byta elbolag. Vi tar alltid hänsyn till eventuella bindnings- och uppsägningstider.
Vad är elcertifikat?
Här hittar du mer information om elcertifikat >
Elcertifikat är ett stödsystem för att stimulera och öka utbyggnaden av elproduktion från förnybara energikällor och har funnits i Sverige sedan 2003. Elproducenten tilldelas elcertifikat av staten när de producerar el, elcertifikaten säljs sedan vid sidan om elen bl.a. till de så kallade kvotpliktiga elleverantörerna. De energikällor som har rätt att tilldelas elcertifikat är vindkraft, viss vattenkraft, vissa biobränslen, solenergi, geotermisk energi, vågenergi och torv i kraftvärmeverk. Göta Energi är kvotpliktig elhandlare. För dessa tjänster, som vi är skyldiga att utföra, debiterar vi i likhet med alla andra elhandelsföretag en elcertifikatavgift som tillkommer utöver själva elpriset. Elcertifikatavgiften täcker våra kostnader för inköp och administration av elcertifikat för kundens räkning, inklusive vår marginal.
Vad är ursprungsmärkning?
Alla elhandlare är skyldiga enligt lag att redovisa sin totala produktion, det vill säga om elhandlaren har valt att köpa någon specifik el, eller om de bara säljer den nordiska mixen och levererar den vidare. Elhandlarna ska även visa miljöpåverkan av den el de sålt i form av koldioxidutsläpp och kärnavfall.
Syftet med ursprungsmärkning är att kunden enkelt ska kunna se varifrån elen kommer, och på så sätt enklare kunna välja elavtal utifrån vilka effekter elproduktionen har haft på miljön.
Genom att se på ursprungsmärkningen ser du varifrån elen du köper från oss kommer och hur den påverkar miljön.
Göta Energis energimix 2020
Miljöpåverkan
Koldioxid (g CO2/kWh): 189,6
Kärnbränsleavfall (g/kWH): 0,00079
Vilka är Göta Energi?
Precis som SverigesEnergi, är Göta Energi en uppstickare i elbranschen och allt fler har fått upp ögonen för företagets enkla och prisvärda elavtal de senaste åren. Göta Energi har levererat positiv energi till kunderna sedan 2004 och har flera gånger vunnit priser för branschens bästa kundservice – så du kan känna dig trygg med att du även i fortsättningen är i goda händer.
Hur får jag miljövänlig el, Rent vatten?
Rent vatten är vår fördelsprodukt som ger dig 100 % förnybar vattenkraft. Men inte nog med det, du bidrar också till att fler människor i världen får rent vatten, tack vare Göta Energis samarbete med organisationen WaterAid. Ju fler som har fördelsprodukten Rent vatten desto mer kan vi bidra till WaterAids arbete. Tillsammans har vi potential att skänka över en miljon kronor, varje år. Läs mer om Rent vatten här.
Vad händer om jag byter elleverantör för tidigt?
Varför blir jag debiterad en kostnad för att jag bytte elleverantör?
För att vi ska kunna erbjuda konkurrenskraftiga priser i våra elavtal behöver vi ha en bindningstid och/eller uppsägningstid som en trygghet. Genom att veta hur mycket el vi ska köpa in kan vi tex arbeta systematiskt med inköpsstrategier och pressa våra priser till dig som kund. Om du väljer att byta till en annan elleverantör innan vårt avtal gått ut, eller utan att ta hänsyn till uppsägningstiden innebär det därför både förlorade intäkter men även ökade kostnader för oss. Därför måste vi ta ut en avgift som täcker upp för en del av det.
Hur stor blir kostnaden?
Om elavtalet avslutas tidigare än vad avtalad bindningstid eller uppsägningstid tillåter debiteras du en fast administrationskostnad och en övrig kostnad motsvarande vad Göta Energi kan visat sig ha förlorat under avtalets återstående löptid.
Vad behöver jag tänka på?
Det är viktigt för dig som kund att alltid kontrollera din bindningstid och uppsägningstid innan du tecknar ett nytt elavtal med en ny elleverantör. Ofta beror ett för tidigt byte på att den elleverantör du tecknat nytt avtal med, inte tar hänsyn till den bindningstid du har med oss. Därför försöker vi alltid kontakta dig innan för att säkerställa att det verkligen är så att du vill genomföra bytet trots din bindningstid. Om du är osäker på vad som gäller för just ditt elavtal eller har ett missat samtal från oss är du varmt välkommen att kontakta oss på: 020 23 15 00 så hjälper vi dig.
Var kan jag hitta rådgivning om hur jag kan sänka min energiförbrukning för att minska påverkan på miljön?
Du kan hitta många bra tips och råd genom att:
- Besöka Energimyndighetens hemsida för energi- och klimatrådgivning, där du får många enkla tips i din vardag.
- Ta del av Svensk Energis effektiviseringstips.
- Ringa eller mejla din kommuns energi- och klimatrådgivare. Rådgivningen är opartisk, objektiv och kostnadsfri. Hitta din energi- och klimatrådgivare här.
- Använda dig av Energikalkylen, Energimyndighetens beräkningsprogram och hjälpmedel för att effektivisera ditt hushålls energianvändningen. Den ger dig en rad praktiska råd, allt från enkla spartips till att byta hela värmesystemet.
Välkommen att även kontakta våra kunniga elrådgivare på tel 020-23 15 00, som kan ge dig en rad enkla tips om vad du själv kan göra för att minska din elanvändning. Vi finns här för dig!
Vad händer när mitt avtal Fast-el löper ut?
Alla kunder som har Fast-el får erbjudande om förlängning via brev, ca två månader innan avtalet löper ut. Det är alltså inget du som kund behöver säga till om eller själv bevaka.
Vilka avtalsvillkor gäller för mitt elavtal?
Vi följer elbranschens överenskommelse med Konsumentverket om allmänna avtalsvillkor och Ellagen. Läs våra avtalsvillkor för konsumenter här.
Hur säger jag upp mitt elavtal?
Om du vill säga upp ditt elavtal med oss kontaktar du vår kundservice på telefon 020-23 15 00. Det går också bra att fylla i kontaktformuläret.
Ska jag välja fast eller rörligt elpris?
Ett fast elpris ger trygghet under hela avtalsperioden då du i förväg vet hur mycket du kommer att betala. Ett rörligt elpris brukar, trots prisvariationer, vara mest ekonomiskt lönsamt över tid men innebär också en risk eftersom du inte vet hur priset kommer att förändras. Läs mer om våra avtal här.
Hur fungerar Fast-el?
Med Fast-el har du samma elpris året om oavsett vilka svängar inköpspriset tar, du är försäkrad mot prishöjningar under ett eller två år i taget.