Hoppa till huvudinnehåll

Frågor & svar

Här har vi samlat de vanligaste frågorna från våra kunder. Använd sökfältet eller välj kategori för att se fler frågor och svar. Kontakta vår kundservice om du inte hittar svaret på just din fråga.

Miljö

Var kan jag hitta rådgivning om hur jag kan sänka min energiförbrukning för att minska påverkan på miljön?

Du kan hitta många bra tips och råd genom att:

Välkommen att även kontakta våra kunniga elrådgivare på tel 020-23 15 00, som kan ge dig en rad enkla tips om vad du själv kan göra för att minska din elanvändning. Vi finns här för dig!

Läs mer här

Vad är ursprungsmärkning?

Genom att se på ursprungsmärkningen ser du varifrån elen du köper från oss kommer och hur den påverkar miljön.

Här kan du läsa mer om Göta Energis ursprungsmärkning

Vad är elcertifikat?

Elcertifikat är ett stödsystem för att stimulera och öka utbyggnaden av elproduktion från förnybara energikällor och har funnits i Sverige sedan 2003. Elproducenten tilldelas elcertifikat av staten när de producerar el, elcertifikaten säljs sedan vid sidan om elen bl.a. till de så kallade kvotpliktiga elleverantörerna. De energikällor som har rätt att tilldelas elcertifikat är vindkraft, viss vattenkraft, vissa biobränslen, solenergi, geotermisk energi, vågenergi och torv i kraftvärmeverk. Göta Energi är kvotpliktig elhandlare. För dessa tjänster, som vi är skyldiga att utföra, debiterar vi i likhet med alla andra elhandelsföretag en elcertifikatavgift som tillkommer utöver själva elpriset. Elcertifikatavgiften täcker våra kostnader för inköp och administration av elcertifikat för kundens räkning, inklusive vår marginal.

Hur får jag miljövänlig el?

Genom att teckna vår fördelsprodukt Rent vatten köper vi in den mängd el du förbrukar från 100 % förnybar vattenkraft. Men inte nog med det – du bidrar också till rent vatten, sanitet och hygien för de allra fattigaste i världen genom vårt samarbete med organisationen WaterAid. För 29 kr per månad bidrar du aktivt till att minska klimatpåverkan men också till att fler människor i världen får rent vatten. Läs mer och teckna Rent vatten här.