Beräkna och sänk din elförbrukning

Genom att förbruka mindre el och sänka hemmets elkostnader kan du göra en stor skillnad för både din plånbok och miljön. Men hur går man enklast tillväga i den snåriga eldjungeln för att beräkna sin elförbrukning och sänka den?
Förstå kilowattimmar
Först är det bra att förstå vad beteckningen kWh (kilowattimmar) betyder, vilken du säkert känner igen från till exempel elfakturan. Det här är enheten som man använder för att mäta energimängd. K står för kilo (tusen), W står för Watt (effekt) och h står för timmar (hour). En kilowatt är 1000 watt. En apparat med watt-tal 1000 har under en timme därför förbrukat 1 kWh.
Ett vanligt missförstånd är att W visar hur starkt din lampa lyser, när det i själva verket visar energin som förbrukas. LED- och lågenergilampor utklassar glödlampor som numera fasas ut; en LED-lampa på 6W motsvarar ungefär en vanlig glödlampa på 40W och har dessutom betydligt längre livslängd! För att se hur mycket ljus en lampa avger ska du titta på antal lumen (lm).
Beräkna elförbrukning i villa och lägenhet
På din elfaktura får du information om det mesta kring din el, men du ser bara hur din totala elförbrukning sett ut under respektive månad. Att ta reda på vilka elektronikprylar i ditt hem som kostar dig mest har du därför mycket att vinna på.
Med Energimyndighetens beräkningsprogram fyller du enkelt i Energikalkylen som ger dig en översikt över hemmets energianvändning och anpassade förslag på åtgärder för att minska densamma. Beroende på om du bor i villa eller lägenhet varierar din elförbrukning, så det är viktigt att göra en beräkning baserad på din boendesituation.
Sänk din elförbrukning
Det finns mängder av tips och tricks för att sänka sin elförbrukning – och ganska små medel och medvetna val kan göra stor skillnad på din elfaktura.
Byt till LED-lampor som håller 30-40 gånger längre och använder ungefär en femtedel så mycket el som en glödlampa enligt Energi- och klimatrådgivningen. Ditt energismarta liv börjar alltså med ett halogen- och glödlampefritt hem.
Täta de fönster som värmen annars försvinner ut genom och vädra effektivt (kort och rejält istället för länge och lite).
Sänk värmen och släck ljuset i rum som du inte använder så ofta och stäng dörren när du går ut ur rummet. Att sänka värmen med en grad minskar energianvändningen med fem procent.
Slopa standby-läget på elapparaterna – de drar ström även när de inte används.
Fyll tvätt- och diskmaskin istället för att köra halvfulla maskiner.
Välj rätt elavtal för din livssituation, då både din nät- och elfaktura baseras på hur mycket el du faktiskt använder i bostaden. Läs mer om våra avtalsformer eller kontakta oss för rådgivning!