Hoppa till huvudinnehåll

Hur sänker jag min elräkning?

Göta Energi

Det absolut lättaste sättet att sänka sina elkostnader är att förbruka mindre el. Du kan själv påverka din elräkning genom att släcka lampor, täta fönster, stänga av standby-knappar, tvätta i lägre temperatur. Ett sätt att komma igång med det är att helt enkelt bli medveten om hur mycket el du använder dig av.

Våra kunniga elrådgivare hjälper dig gärna med tips om vad du kan göra själv. Givetvis kan de även ge dig råd om vilket av våra elavtal som passar och hjälper dig bäst.

Här är några enkla åtgärder du kan göra på egen hand för att sänka din elförbrukning.

  • Hur varmt behöver du inne? Du kan kanske sänka temperaturen någon grad utan att behöva frysa. För villaägaren betyder varje grads högre medeltemperatur cirka fem procent högre kostnad för uppvärmningen. 
  • Tvätta i lägre temperatur om det är möjligt. 40 grader istället för 60 kan nästan halvera energianvändningen för en tvättmaskin.
  • Duscha snabbt och effektivt istället för att bada i badkaret. En kort dusch på fem minuter istället för en kvart kan minska årsförbrukningen för varmvattnet med 500 kilowattimmar. Det är många hundralappar.
  • Stäng av både datorn och alla tillbehör som till exempel skrivare med strömbrytaren. Alla apparater i hemmet som inte är avstängda med strömbrytaren förbrukar energi när de står i standby-läge. 
  • Glödlampor drar onödigt mycket energi och belysning står för mer än en femtedel av hushållens el i Sverige. De gamla glödlamporna har varit extremt ineffektiva. Bara 10 procent av energin till en glödlampa blir ljus, resten värme. Byt till mer energieffektiv belysning som LED, halogen eller lågenergilampor.

Kontakta våra elrådgivare för att få fler tips kring hur du kan sänka din elkostnad. Vi finns här för dig!