Hoppa till huvudinnehåll

Spara energi, pengar och planeten!

Att se över och minska din energianvändning är bra både för din egna plånbok, men också för att bidra till att samhället använder mindre resurser till att producera energi i form av till exempel el eller värme.

Ofta kommer du långt genom att tänka efter hur du använder el och annan energi i din vardag, helt enkelt vara lite mer medveten och så smart som möjligt. Och genom att vara medveten om sin energianvändning kan vi tillsammans minska klimatförändringarna. Allt för framtiden och en hållbar planet. 

Hur mycket energi du använder beror ju naturligvis på hur du bor. Man brukar säga att följande årsanvändning av el är normalvärden för olika typer av hushåll: 

  • Lägenhet: 2000 kWh/år (alltså i huvudsak hushållsel)
  • Villa utan elvärme: 5000 kWh/år
  • Villa med direktverkande elvärme: 20 000 kWh/år

Variationerna kan vara stora mellan hushållen. Har du till exempel tvättmaskin och torktumlare i lägenheten använder du troligen mer el än 2000 KWh/år. Golvvärme i badrummet innebär också mer elanvändning.

Några enkla åtgärder du kan göra på egen hand för att sänka din elförbrukning är att släcka lampor, täta fönster, stänga av standby-knappar och tvätta i lägre temperatur. 

Om du vill ha oberoende rådgivning om tillgängliga energieffektivitetsåtgärder kan du:

Självklart är du välkommen att även kontakta våra kunniga elrådgivare på tel 020-23 15 00, som kan ge dig en rad enkla råd om vad du själv kan göra för att minska din elanvändning. Slå oss en pling bara!